NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Paspoortwet strijdig met burgerrechten

Paspoortwet strijdig met burgerrechten

Burgerrechtenorganisatie Privacy First stelt dat de nieuwe paspoortwet strijdig is met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken moet zich binnenkort mogelijk voor de rechter verantwoorden over de wet. De Telegraaf bericht over de kwestie.

Advocaat Alberdingk Thijm, die optreedt voor Privacy First, spreekt van een unieke rechtszaak. "Er is in Europa vrijwel geen enkel ander land dat vingerafdrukken van zijn burgers in een centrale databank stopt."

Het digitale bestand met vingerafdrukken van de volledige Nederlandse bevolking, oorspronkelijk bedoeld om identiteitsfraude te voorkomen, dreigt volgens hem een opsporingsregister te worden. "De database wordt onherroepelijk een nieuw speeltje van de politie die daar gaat rondneuzen naar vingerafdrukken. Maar ook buitenlandse mogendheden krijgen straks die mogelijkheid. Dat terwijl de controle van vingerafdrukken absoluut niet volledig betrouwbaar is."

Volgens Alberdingk Thijm is er weinig fantasie nodig om het centrale register met vingerafdrukken de hoofdrol in een doemscenario te laten spelen. "Daar zijn al de nodige griezelige films over gemaakt. Het wordt bijvoorbeeld een stuk makkelijker om iemand met behulp van valse vingerafdrukken een misdrijf in de schoenen te schuiven."

Lees hier het bericht.

BRON: De Telegraaf


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

REACTIES (3)

Danny van Rooyen maandag 21 december 2009 14:36

Goed dat een advocaat het nu langs een juridische weg gaat aanvechten of het opslaan van vingerafdrukken en andere biometrische kenmerken in centrale databanken wel mag.

Vanaf de periode dat de nieuwe paspoortwet het aan burgers verplicht stelt om vingerafdrukken af te staan bij het aanvragen van een nieuwe ID kaart of paspoort had ik al mijn bezwaren tegen deze nieuwe privacyschendende maatregel.

Ik hoop dat de rechter uiteindelijk zal verklaren dat het opslaan van biometrische kenmerken samen met andere persoonsgegevens van burgers in een centrale database wordt verboden. Eigenlijk hoop ik op dezelfde uitspraak als destijds in Engeland waar dit soort praktijken van de overheid ook werden verboden.

Succes en ik hoop op een goede afloop

Sander maandag 5 juli 2010 12:04

Wanneer vindt de zitting plaats???
Al een tijdje geen nieuws meer hierover.

Peter woensdag 21 juli 2010 01:27

Inderdaad....
Ik ben ook wel nieuwsgierig

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.