NL EN
 • Home»
 • Weblog »
 • Particuliere onderzoeksbureaus willen toegang tot gegevens burgers
 • GEPLAATST OP: 30 mei 2012
 • GEPLAATST DOOR: Vita Zwaan
 • GEPLAATST IN: Privacy
 • GOOGLE+: Vita Zwaan

Particuliere onderzoeksbureaus willen toegang tot gegevens burgers

De branche van particuliere onderzoeksbureaus heeft minister Opstelten van Veiligheid en Justitie verzocht hen toegang te geven tot overheidsdatabases met informatie over burgers. Het gaat hierbij onder meer over de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA) en het kentekenregister.

De detective bureaus geven aan dat zij steeds meer worden ingeschkeld door bedrijven om hun personeel in de gaten te houden, niet alleen in de werkomgeving maar ook in de prive-omgeving. Toegang tot gegevens over de werknemers zou dat werk eenvoudiger maken. Dat geloof ik graag, maar dat is natuurlijk geen reden om die toegang ook te geven. Sterker nog, het bespioneren van werknemers in hun prive-omgeving staat op zich al op gespannen voet met het recht op privacy.

Webwereld geeft aan dat uit een recent onderzoek van de Groene Amsterdammer blijkt  meer dan een derde van de werkgevers de emails van de werknemers controleert. Werkgevers zouden steeds meer middelen inzetten om hun werknemers te controleren en desgewenst weg te werken. Ze zouden daarbij geen enkele rekening houden met privacywetgeving, aldus de De Groene Amsterdammer.

Tweede Kamerleden Jesse Klaver en Tofik Dibi hebben naar aanleiding van het onderzoek van De Groene Amsterdammer en de kwestie met de recherchebureaus vragen gesteld aan minster Opstelten. Onder meer wordt zijn mening gevraagd over het verzoek tot toegang en welke maatregelen de minster zal nemen om dit soort misstanden voortaan te voorkomen.

Lees hier het hele bericht

BRON: Webwereld


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

 1. NAAM
 2. E-MAILADRES
 3. BERICHT
 4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
 5.