NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Papieren of elektronische aanbesteding?

Papieren of elektronische aanbesteding?

Al eerder berichtte ik hoe belangrijk het is voor een aanbestedende dienst om heldere aanbestedingsdocumentatie op te stellen. Duidelijk is dat het voor de inschrijvers minstens even belangrijk is om de aanbestedingsdocumentatie goed te bestuderen alvorens zich in te schrijven. Dat ook dat wel eens mis gaat blijkt uit een recent vonnis van de voorzieningenrechter van de Rechtbank Assen.

De zaak betreft een aanbesteding door de Provincie Drenthe voor een wegenbouwkundig project. In het bestek was opgenomen dat de aanbesteding elektronisch plaatsvindt. Desalniettemin heeft een van de inschrijvers, Reimert, de inschrijvingsstukken in papieren vorm ingediend. Op het laatste nippertje (1 minuut voor de sluiting) probeerde Reimert alsnog elektronisch in te schrijven, maar dat is niet gelukt.

Niet alleen voor de inhoudelijke eisen die in de aanbestedingsdocumenten worden genoemd geldt dat deze voldoende duidelijk, precies en ondubbelzinnig moeten worden geformuleerd. Ook de formele eisen dienen zodanig geformuleerd te worden dat de normaal oplettende en zorgvuldig handelende potentiƫle inschrijvers in staat zijn deze eisen te begrijpen.

De voorzieningenrechter oordeelt dat uit het onderhavige bestek voldoende duidelijk bleek dat de digitale weg exclusief aangewezen was voor de inschrijving. Het feit dat er letterlijk stond dat de inschrijving zoveel mogelijk elektronisch zou geschieden, maakt dat niet anders. Daarmee wordt gedoeld op bijvoorbeeld mondelinge informatie tijdens een inlichtingenbijeenkomst.

De digitale inschrijving van Reimert was niet op tijd binnen, volgens Reimert als gevolg van een storing. Op grond van een overzicht van Negometrix, de portal die werd gebruikt voor de elektronische aanbesteding, blijkt echter niet dat er een storing was op het moment dat Reimert probeerde de documenten te uploaden. Het lijkt er, aldus de voorzieningenrechter, veel meer op dat Reimert tijd te kort kwam omdat slechts 1 minuut voor de deadline gestart werd met het uploaden van de documenten. Deze omstandigheid dient voor rekening van Reimert te komen.

Gevolg daarvan is dat de Provincie Reimert terecht heeft uitgesloten van de aanbesteding. De Provincie had zelfs geen andere keus. Indien Reimert alsnog toegelaten zou worden, zou dat in strijd zijn met de beginselen van het aanbestedingsrecht en zou de Provincie claims van de overige inschrijvers kunnen verwachten.

Elektronische inschrijvingen kunnen, zeker voor inschrijvers die daar geen ervaring mee hebben, ingewikkeld zijn. Laat je er echter niet toe verleiden om dan toch maar de papieren weg te kiezen, want dat zal leiden tot uitsluiting. Zorg er bovendien voor dat je geruime tijd van tevoren alvast kennis maakt met de voorgeschreven portal, zodat je op het laatste moment niet voor vervelende verrassingen komt te staan.

Overigens heeft de Europese Commissie onlangs nog een aantal initiatieven genomen om elektronisch aanbesteden te stimuleren. Lees daarover meer op Pianoo.nl.

 

BRON: rechtspraak.nl en Pianoo.nl


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

REACTIE (2)

Jan Siderius maandag 8 augustus 2011 22:02

Goed (en dank) om hier aandacht aan te geven! Er lopen honderden aanbesteding via het Negometrix platform waarover inmiddels voor > 10 miljard euro is aanbesteed. Het gaat vrijwel altijd goed en in denk met veel minder problemen dan met papieren aanbestedingen. Jan Siderius, Directeur Negometrix.

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.