NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Overheidscomputers getroffen door virus

Overheidscomputers getroffen door virus

Gisteren waarde het letterlijk en figuurlijk als een virus rond: de een na de andere overheidscomputer - van gemeenten, provincies maar ook bijvoorbeeld de UvA en het RIVM - bleek te zijn getroffen door het Donifelvirus, waardoor de dienstverlening werd platgelegd. Duizenden Word- en Excelbestanden zijn hierdoor besmet. Het virus lijkt voor nu redelijk onder controle te zijn, maar daarmee zijn de zorgen nog niet voorbij.

Het Donifelvirus is, aldus Joost Bijl van Fox-IT, gedownload door botnetmalware met de naam Citadel, een al enige tijd rondspokende variant van de Zeus-malware die specifiek gericht is op Nederland. Deze malware kan andere malware downloaden, maar het kan zich ook "slapende" houden. Denkbaar is dat de nu getroffen overheden al maandenlang onderdeel uitmaken van het Citadel botnet, zonder dat ze dat wisten.

"De virusbesmetting mag dan wel zijn bestreden, maar zolang het botnet niet is ontmanteld kan er zomaar volgende week een andere payload komen", aldus Bijl. "Ik weet niet of de bestrijding van Citadel wordt onderschat, maar het is tot nu toe wel zwaar onderbelicht. Er is veel aandacht voor het Donifelvirus en men lijkt voorbij te gaan aan het botnet."

Hoewel het virus naar alle waarschijnlijkheid niet specifiek gericht is tegen overheidscomputers, blijkt wel eens te meer de kwetsbaarheid van de overheden en soortgelijke organisaties. Besmetting heeft direct grote gevolgen en bekendheid doordat de dienstverlening moet worden gestaakt en dit gecommuniceerd moet worden met de burgers. En niet alle overheden lijken even goed te zijn voorbereid op dit soort besmettingen. De symptomen lijken redelijk snel te worden bestreden, maar de onderliggende problemen - zoals in dit geval het Citadelbotnet - worden misschien wel onderschat. Ik hoop dan ook dat deze uitbraak bijdraagt aan de bewustwording onder overheden van de gevaren en het belang van een gerichte, pro-actieve aanpak.

Lees hier het hele bericht op Webwereld.

BRON: Webwereld


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.