NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Ov-chipkaart.org offline na sommatie TLS

Ov-chipkaart.org offline na sommatie TLS

De ov-chipkaart is te kraken. Dat weet bijna iedereen wel na de herhaaldelijke nieuwsberichten daarover. Hoe dat dan precies moet, is echter geen algemene kennis. Op de website www.ov-chipkaart.org was tot voor kort te lezen hoe je thuis, met relatief weinig technische kennis en een investering van een paar tientjes, je ov-chipkaart kan kraken. Inmiddels is de website echter offline gehaald. Trans Link Systems, het bedrijf achter de ov-chipkaart, had de student die de site onderhield een sommatiebrief gestuurd waarin ze hem beschuldigden van merkinbreuk en strafbare feiten en onrechtmatig handelen.

 

De beheerder van de website had nog een beroep kunnen doen op zijn vrijheid van meningsuiting. De vrijheid van meningsuiting is van belang bij het aan de kaak stellen van misstanden, zoals de slechte beveiliging van de ov-chipkaart. In sommige gevallen kan zelfs strafbaar handelen geoorloofd zijn, maar dat is niet snel het geval. Daarbij komt nog dat het geen nieuws meer is dat de ov-chipkaart gekraakt kan worden. Je kan je dan ook afvragen in hoeverre het dan nog nodig is om te laten zien hoe je dat kan doen.

 

Wat betreft de merkinbreuk denk ik dat de argumenten van Trans Link Systems geen hout snijden. Op de website werd een aangepaste versie van het logo van de ov-chipkaart gebruikt, hetgeen volgens Trans Link Systems merkinbreuk is. Ik ben van mening dat het gebruik van het logo geen merkinbreuk is, omdat sprake is van een geldige reden. In deze geldige reden speelt de vrijheid van meningsuiting ook een rol. Bij gebruik van het logo in het kader van de kritische website dient mijns inziens de vrijheid van meningsuiting zwaarder te wegen dan de merkbescherming voor Trans Link Systems. Hoewel dus misschien afbreuk gedaan kan worden aan de reputatie van het merk door het in een controversiƫle context te plaatsen, is het gebruik van het logo geoorloofd.

 

Overigens is niet veel creatief zoekwerk vereist om een kopie van de website te vinden.PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

REACTIE (1)

Jack267 zondag 17 april 2011 23:26

Het heeft weinig zin om die sites de lucht uit te halen. Er zijn nu al minstens twee nieuwe mirrorsites opgedoken: http://ovchipkaart.tomtest.net/forum/index.php en http://www.mifare-classic.org/

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.