NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • OV-bedrijven bewaren reisgegevens in strijd met de wet

OV-bedrijven bewaren reisgegevens in strijd met de wet


Uit onderzoek van het College Bescherming Persoonsgegevens blijkt dat OV-bedrijven reisgegevens in strijd met de wet bewaren.

 

Het onderzoek van het CBP werd ingesteld naar aanleiding van een handhavingsverzoek van de studenten van rechtswinkel de Clinic. Zij maakten zich ernstige zorgen over de privacy aspecten van de ov-chipkaart. Volgens de studenten van de Clinic worden hun reisgegevens onnodig lang bewaard en slecht beveiligd. Vooral voor studenten is het een schrijnend probleem omdat die er niet voor kunnen kiezen om een anonieme kaart te nemen. De Clinic diende daarom begin dit jaar een handhavingsverzoek in bij het CBP.

 

Na bijna een jaar verschenen vandaag 4 rapporten van het CBP over de verwerking van persoonsgegeven bij het in- en uitchecken met de studenten OV-chipkaart. Het betreft drie grote vervoorbedrijven (GVB, RET en NS) en de uitgever van de OV-chipkaart (Trans Link Systems). Lees de rapporten hier.

 

Het CBP oordeelt dat deze bedrijven de gegevens te lang bewaren en niet beschikken over een verantwoord beleid voor bewaartermijnen. De OV-bedrijven moeten voorzieningen treffen om onnodige gegevensverwerkingen en misbruik te voorkomen, onder meer door gegevens te verwijderen zodra zij niet meer nodig zijn voor het gestelde doel.

 

Ook blijkt dat de NS studenten niet goed informeert over het feit dat in- en uitchecken met een studenten OV-chipkaart niet verplicht is. Veel studenten checken daarom in en uit, terwijl dat niet nodig is. De NS verwerkt nu dus zonder noodzaak reisgegevens van studenten die in- en uitchecken en dat is in strijd met de Wet Bescherming Persoonsgegevens (Wbp).

 

Om de video te bekijken dient u social media cookies te accepteren.
Klik hier om alle cookies te accepteren.

 

 

De studenten stelden in hun verzoek ook dat de beveiliging van de OV-chipkaart ernstig tekortschiet, waardoor de reisgegevens zomaar op straat kunnen komen te liggen. Helaas geeft het CBP geen oordeel over de beveiliging van de OV-chipkaart. Dat is met name vreemd omdat vorige maand nog bleek dat de OV-chipkaart door iedereen simpel te kraken is. Lees het bericht hier.

 

Nu vaststaat dat de OV-bedrijven de Wbp op verschillende punten overtreden hebben, moet het CBP zich buigen over de handhavingsmogelijkheden. De wet voorziet erin dat het CBP een last onder dwangsom op kan leggen. Dan moet er wel eerst een hoorzitting komen, waarbij de OV-bedrijven hun zienswijze mogen geven.

 

Lees het persbericht van het CBP hier

 

Door: Anke Verhoeven (een van de indieners van het handhavingsverzoek)

BRON: CBP


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.