NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Ouders reageren geschokt op reclame voor nieuwe Sinterklaasfilm van Dick Maas

Ouders reageren geschokt op reclame voor nieuwe Sinterklaasfilm van Dick Maas

Het is natuurlijk te verwachten dat een Sinterklaasfilm van de maker van Amsterdamned en De Lift niet zal gaan over een goedheiligman die brave kindertjes beloont met kadootjes en snoepgoed. De film Sint van Dick Maas belicht juist de duistere kant van Sinterklaas.

 

In de film is Sinterklaas namelijk een moorddadige maniak die, steeds als het op 5 december volle maan is, wraak komt nemen voor het feit dat hij en zijn roversbende lang geleden werden vermoord. Dick Maas claimt trouwens dat er historische bronnen zijn die zijn versie van het verhaal ondersteunen.  

 

Sinds de trailer van de film te zien is op internet regent het klachten bij onder andere de Reclame Code Commissie. Ouders maken zich zorgen omdat niet alleen de film zelf, maar ook de trailer en zelfs de poster te schokkend zouden zijn voor hun kinderen.

 

Aan de ene kant is het protest begrijpelijk. Sinterklaas is nu eenmaal een volksheld en een traditie die sterk geworteld is in de Nederlandse cultuur. Onlangs bleek nog uit onderzoek dat Sinterklaas als belangrijkste traditie wordt gezien. Dat maakt het extra schokkend wanneer die traditie volledig omgedraaid wordt en de kindervriend afgeschilderd wordt als boeman. Daar komt nog bij dat Dick Maas nu niet bepaald bekend staat om zijn subtiliteit als het gaat om geweld.

 

Aan de andere kant is de film in vergelijking met andere horrorfilms niet uitzonderlijk schokkend. Het Sinterklaasfiguur op de filmposter is juist opzettelijk donker gehouden, zodat kinderen niet zouden schrikken van het verminkte gezicht van hun held. Posters van films als Saw zijn over het algemeen enger. Bovendien heeft de film de classificatie 16+ gekregen van het Nicam, dus zullen jonge kinderen hem niet in de bios kunnen zien.

De Reclame Code Commissie zal de klachten in haar vergadering van 21 oktober aanstaande behandelen. Spoedig daarna zal zij een oordeel vellen over de reclamecampagne rondom de film. Aan het bestaan van de film zelf kan de Reclame Code Commissie natuurlijk niets doen, al zouden sommige sintliefhebbers dat misschien wel willen. De Commissie beoordeelt alleen of de reclame rondom de film in overeenstemming is met de wet, de waarheid, de

goede smaak en het fatsoen.

 

De film is vanaf 11 november te zien in de bioscoop. Dat is overigens twee dagen voordat de échte Sinterklaas arriveert in het land.

 

Lees hier het hele bericht

 

Door: Anke Verhoeven

BRON: adformatie


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

REACTIES (20)

flow85 maandag 18 oktober 2010 18:54

Waar gaat het heen? Vrijheid van meningsuiting!!
Je hoeft je kinderen niet mee te nemen naar deze film, child's play films, Stephen King's It etc etc..
Overal hingen er posters in mijn jeugd, en toch speelde ik, u en jij met poppen (he-man) Gi-Joe etc..
Ben zelfs in het circus geweest, kijk nou eens wat er gemiddeld op de tv verschijnt, zooi eerste klas, wen eraan.. Daarvoor konden nederlanders zich altijd onderscheiden van de rest van de wereld..

Gewoon draaien dus!! Eindelijk weer een film voor de Dick Maas Colectie ;)

Grtzz

H.Oste maandag 18 oktober 2010 19:01

Ik waardeer Dick Maas enorm van de films die hij gemaakt heeft.
En dat hij nu een film heeft gemaakt over Sinterklaas
en in het kwaad daglicht wordt gesteld is zijn recht,
maar promoot deze film dan niet tijdens de Sinterklaas tijd.
Het is een thriller, dus kan je deze toch ook later het jaar laten draaien in de bioscoopen, dan hebben de kleine kinderen er geen aandacht voor.
Maar door de angstaanjagende grote Posters letten toch de kinderen erop omdat ze weten rond deze tijd, de Sint komt eraan en nu is hij opeens griezelig en vind ons niet meer leuk, aardig, vriendelijk, lief enz.
Ik zou, als ik in mijn jeugd terug denk, provo tijd toen zo'n actie hebben, dan pakte ik een kwast verf (heb ik toen gedaan) schilderde ik de tekst, poster, wat het er ook afgebeeld was dat mij niet aanstond wit, zwart enz.
Is later nooit meer gebeurd, ik ben nu 62, maar als ik nog de kracht en moed had, schilderde ik (nu spuiten met bussen) deze posters ook.
Kinderen nu ook mijn kleinkinderen, zijn mij heilig en bescherm ze voor allerlei kwaad, dus ook deze Nep Sinterklaas die niks als kwaad zaaid.

moi maandag 18 oktober 2010 19:16

Het gaat mij niet alleen om de poster, maar wat denk je van de youtubefilmpjes die zo te bekijken zijn via youtube en eerder ook via hyves! ( Nu gelukkig niet meer, nadat ik de mensen van hyves daarover heb geinformeerd. Zij waren zo attent om het van de homepages van kinderen tot 16 af te halen!)

oozaru maandag 18 oktober 2010 22:11

Hoi, ik heb zelf twee kleine kinderen, maar mij doet die poster niks en ik vind het ook niet erg als ze hem zien. Want wat is nou erger die poster of je kinderen voor liegen.

P.van Leeuwen dinsdag 19 oktober 2010 00:30

Briljante reclamestunt,bedankt Johan!

k.k dinsdag 19 oktober 2010 00:47

Het gaat mij alleen om de poster. De keuze van wel of niet naar de film gaan ligt bij iedereen zelf en hierin kunnen ouders voor hun kind bepalen. Maar een kind bepaald niet voorzichzelf om niet naar de poster te kijken. ( en zeker niet als deze overal in het openbaar verschijnt)
Geef de sint dan geen gezicht op de poster!!

Deana van Wijk dinsdag 19 oktober 2010 09:19

Als oma van 4 kleine kleinkinderen vraag ik mij af waarom er in deze agressieve wereld óók nog eens een"" Goedheiligman'" zo angstaanjagend afgebeeld wordt.......Laten we alsjeblieft onze kleintjes nog even beschermen voor de grote boze wereld!!!

Jules Vismale dinsdag 19 oktober 2010 20:51

Sinterklaas werd in het afschuwelijke prentenboek van Tante Pau (van de Duitse schrijver Heinrich Hoffman uit de 19de eeuw) afgebeeld als een monnik die racistische kinderen in een enorme inktpot smeet omdat ze Moriaantje aan het discrimineren waren! Misschien houdt Sinterklaas daarom wel van Zwarte Pieten. Laat de Sint anders maar eens een keer zijn Pieten opdracht geven om die vreselijke haatzaaiende imams, moslimextremisten en linkse bestuurders die Nederland hebben verziekt met de roe te geven of ze naar Spanje af te voeren! Of misschien moet de Sint hen maar naar Turkije sturen waar hij oorspronkelijk vandaan komt en ervoor zorgen dat ze daar voorgoed blijven maar probeer hier in Nederland maar niet om Sinterklaas uit te bannen! Hij hoort net zo goed in dit land als alle andere tradities en feestdagen. Overigens doe ik al jaren niet meer aan pakjesavond daar ik dat allang ben ontgroeid.

geheim woensdag 20 oktober 2010 18:55

die film is echt vet cool man ga er toch heen hij is een echte horrofilm kijken dus!!

Frambozensap vrijdag 22 oktober 2010 14:27

Toen ik dit voor het eerst zag moest ik me wel kapot lachen hoor! Je moet er maar op komen om zo'n film te maken.
Ik heb zelf nog geen kinderen, maar ik heb een jonger broertje en zusje die nog geloven in sinterklaas. Dus ik begrijp het wel dat mensen niet heel erg blij zijn met deze film, maar dat ligt denk ik meer aan de timing dan aan de film zelf. Het is een thriller, die zijn nooit geschikt voor kinderen.
Over de poster ben ik het overigens wel eens met de meeste mensen, die is nogal eng voor kleine kinderen en als ze overal hangen kunnen ze er niet omheen.

Gijsbert Brunt vrijdag 22 oktober 2010 15:03

De klachten zijn vandaag allemaal afgewezen. De grenzen van het toelaatbare zijn niet overschreden.
De RCC heeft het gezicht nog eens goed van nabij bekeken maar dit bracht geen verandering in haar oordeel

liesje vrijdag 22 oktober 2010 20:32

ongelooflijk! Over de rug van kinderen bekendheid geven aan een film... erg triest hoor!

Wietske zaterdag 23 oktober 2010 19:36

Ach, t'ja wat maakt het uit of kinderen de poster zien.
De beschaving wordt toch al met de dag minder!
Kinderen zijn onze toekomst, waar gaat het naar toe?! Nog meer geweld enzovoort, wat maakt het uit!
Griezels lopen er overal, dus één of twee minder.
De filmmaker denkt alleen aan OMZET EN CIJFERS!
Kon geen ander onderwerp verzinnen! kinderen worden toch alleen maar belazerd toch??! Hoeveel plezier hier tegenoverstaat dat is van geen belang! De mentaliteit in Nederland wordt met de dag erger!
Geen rekening wordt er gehouden met kinderen en het feest, dat ieder jaar weer met zoveel plezier gevierd wordt voor onze kinderen.
Gefrustreerd mannetje de filmmaker! Schande dat de reclamecodecommissie hier NIETS aan doet! Teveel belangen zijn er mee gemoeid/! Van onze kinderen, onze toekomst, trekken ze zich niets aan! Laten we flink doorgaan met agressie, geweld en wraak??!!! Daar maken we de wereld heel leefbaar door??!! De filmmaker, die kletst zich er wel lekker uit! Behang je kamer maar vol bij je kinderen en kleinkinderen met die poster, ze vinden het cool toch??!! Gatverdamme, ik heb er geen goed woord voor over! Hoop dat er als nog een stokje voor wordt gestoken. Geen horror posters in bushokjes etc. graag!
Gelukkig zijn er ook mensen die GOEDE FILMS
maken, waar we door gevoed worden met LIEFDE inplaats van geweld, horror, moord en doodslag!
Degenen die dit moeten lezen, zullen het wel niet lezen of zich er niets van aan trekken!!
Kinderen zijn onze toekomst!! Geweld en moord en doodslag zijn al aan de orde van de dag!
Gewoon een schepje er bovenop doen toch en inderdaad over de ruggetjes van onze kinderen! BAH!!
Hebben ze " een onderzoek" gedaan en reacties van kinderen gevraagd . Leuk die poster, cool . ja zo eerg is het al, ze willen stoer overkomen!

L van Zwol maandag 25 oktober 2010 17:41

Protest tegen Sint poster en Sint film

De Reclame Code Commissie (RCC) heeft geoordeeld dat de Sintposter niet angstaanjagend is voor kinderen en niet ingaat tegen de goede smaak. Maar, let wel, de RCC heeft zich alleens uitgesproken over de poster en niet over het feit dat de film expres tijdens het Sinterklaasfeest uitgebracht wordt. Ook niet over het feit dat de posters in die periode in abri’s en op reclamezuilen zullen hangen. (Zie www.reclamecode.nl)

In feite gebruikt Dick Maas een kinderfeest als kapstok om zijn horrorfilm aan op te hangen. Wreedheidsfantasieen tegenover kinderlijke onschuld. Als dat niet tegen de goede smaak is weet ik het niet meer. Ik vindt het zelfs verder gaan dan slechte smaak, ik vind het pervers. Reclame gaat meestal om suggestie en we weten nu dus al dat tijdens dit sinterklaasfeest de suggestie wordt gewekt dat er een wrede Sint naast een goede Sint bestaat. Wie is er nu op uit gooit roet in het eten van een kinderfeest te gooien? Het is eigenlijk gewoon pesten.

Ik ben overigens blij dat men tegen de uitspraak van de RCC in beroep wil gaan. Maar wees gewaarschuwd, de RCC (die overigens vooral uit mannen bestaat) wijst altijd op “het subjectieve karakter” van een mening over goede smaak. In zo’n geval stelt men zich altijd terughoudend op. Het maakt niet uit hoeveel mensen er klagen. Vanwege “het subjectieve karakter” wordt elke klacht in deze categorie ongegrond verklaard. Daarmee valt de goede smaak dus automatisch in handen van de aanbieder.

--------------

Oproep tot boycot

Als (groot)moeder en voormalig lerares ga ik niet alleen de bioscoop waar de film draait boycotten, maar ook andere producties van Dick Maas en ook die van Huub Stapel. Laatstgenoemde speelt de Sint in de horrorfilm en vindt evenals Dick Maas dat mensen niet moeten zeuren. Mij staat die mentaliteit niet aan. Ik ga mijn toegangskaart voor de voorstelling “Mannen komen van Mars, Vrouwen van Venus” van Huub Stapel terugsturen.

Een handtekeningenactie richting politiek kan ook zinnig zijn. Er is sprake van overheidssubsidie op het filmgebeuren.

Misschien een goed moment om het verschijnsel horrorfilm zelf eens onder de loep te nemen.
Wie vindt het eigenlijk leuk om films te maken waarin mishandeling als vermaak gepresenteerd wordt? Wie speelt graag de hoofdrol in een film waarin wreedheid verheerlijkt wordt? Wie kijken ernaar? Zijn mannelijke gevoelens (want het gaat vooral om mannen) zo afgestompt dat ze dit normaal vinden?

Iedereen maakt zich zorgen over de verharding van de samenleving, de meedogenloosheid. Gevoelige mensen worden uitgelachen. Geschokt? Angstig? Je moet je gewoon niet aanstellen! Dick Maas en Co zullen toch weten dat vrouwen in het donker nog altijd alert moeten zijn omdat er mannen rondlopen die vrouwen aanranden. Vandaar dat veel vrouwen niet tegen gewelddadige beelden kunnen. Een beetje inlevingsvermogen zou mannen als Dick Maas niet misstaan. Een samenleving zonder mededogen is niet waar vrouwen zich in thuisvoelen.

lydia donderdag 28 oktober 2010 22:22

Vreselijk! Dat iemand zijn geest zo laat verzieken! Waar is de gezellige tijd gebleven? Er kan hier steeds meer en meer en dan het maar gek vinden als er weer iemand psychisch gestoord wordt! Hou het tegen! Nu het nog kan!

Loes zaterdag 13 november 2010 20:34

Oke, de film is 16+ dus voor die leeftijd is dat leuk.
Maar met die poster ben ik het echt niet eens!
Die film mag van mij best in de bioscoop komen, maar niet rond deze tijd! Dan kan je wel denken de film gaat over sinterklaas, daarom doen we het in deze tijd. Maar als die kleine kinderen sinterklaas nu in een bushokje ofzo zien hangen. Trekken ze het zich erg aan. Als je dat rond april doet kan het ze niets schelen!

Kees Hooreman woensdag 17 november 2010 23:39

Als Dick Maas dmv zijn controversiële films rijkdom en bekendheid kan vergaren, toont hij duidelijk aan dat hij bereid is om bepaalde grenzen te overschrijden. Wellicht komt hij ook met een nieuwe horror Pasen-film (getiteld: Zijn bloed kome over ons en onze kinderen), waarin christus na 3 dagen verrijst om, bijgestaan door legioenen engelen, bloedig en genadeloos wraak te nemen op zijn beulen, de farizeeërs, de Joden en de Romeinen. Met deze film zou Dick Maas wereldberoemd worden

nathalie woensdag 24 november 2010 14:20

Ik begrijp die ophef niet zo eng is die poster niet.

moizhw4tu dinsdag 29 november 2011 12:18

overdreven (jullie antwoorden)

Nathalie zaterdag 3 december 2011 16:31

een leuke film...en de ophef snap ik ook niet echt toen in zelf nog geloofde zag iets niet als het niet in mijn beeld van de sint paste...ik zal bijvoorbeeld dat sinterklaas niet met een paard kwam maar met de auto gebracht werd en dat hij zijn baard dan nog omdeed...maar ik bleef toch geloven!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.