NL EN
 • Home»
 • Weblog »
 • Opstelten: MKB moet uitgezonderd worden van privacyregels
 • GEPLAATST OP: 24 juni 2013
 • GEPLAATST DOOR: Anke Verhoeven
 • GEPLAATST IN: Privacy
 • GOOGLE+: Anke Verhoeven

Opstelten: MKB moet uitgezonderd worden van privacyregels

Opstelten is geschrokken van de nalevingskosten die de nieuwe Europese Privacyverordening met zich mee zal brengen. Daarom pleit hij er in een brief aan de Tweede Kamer voor dat de Privacyverordening (ten minste deels) niet gaat gelden voor het MKB en ZZP’ers. Zij zouden deze kosten redelijkerwijs niet kunnen dragen:

“Ik acht het daarnaast onvermijdelijk dat in de verordening op veel grotere schaal wordt voorzien in de mogelijkheden van gedeeltelijke, of zelfs algehele vrijstelling van verplichtingen voor het midden- en kleinbedrijf en zelfstandigen zonder personeel.”

Hij is al een tijdje in de maak, de nieuwe Privacyverordening van de Europese Unie. Gevolg van het gekozen instrument van een verordening is dat de privacyregels in alle landen van Europa hetzelfde zijn Dat maakt het onder meer makkelijker om producten en diensten internationaal aan te bieden, bijvoorbeeld online.

Opstelten heeft al eerder aangegeven dat hij de nalevingskosten van de Privacyverordening te hoog vindt. Volgens zijn berekeningen zouden die kosten op 1,12 tot 1,46 miljard per jaar uitkomen. Overigens is in het geheel niet duidelijk waarop die berekening is gebaseerd. De publicatie daarover noemt wel getallen, maar nergens uit blijkt waarop die gebaseerd zijn:

"Opgemerkt wordt dat de lasten van meerdere verplichtingen niet konden worden gekwantificeerd."

De conclusie van Opstelten dat de Privacyverordening dan maar (gedeeltelijk) niet moet gelden voor het MKB en ZZP’ers vind ik onbegrijpelijk. De hele winst van de verordening is nu juist dat er uniformiteit komt en dat voor ondernemers en burgers steeds duidelijk is welke regels voor hen van toepassing zijn. Als de nalevingskosten daadwerkelijk zo buitenproportioneel hoog zijn, dan ligt mijns inziens veel meer voor de hand om per verplichting te kijken waar in de verordening mogelijkheden zitten om die nalevingskosten te beperken voor alle personen en bedrijven die met toepasselijkheid van de verordening geconfronteerd worden. Dit zonder meteen een groot deel van het Nederlandse bedrijfsleven - en dus ook een groot deel van de verwerkingen van persoonsgegevens waar consumenten dagelijks mee te maken krijgen - simpelweg uit te sluiten van toepassing van de verordening.

BRON: webwereld


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

REACTIE (1)

Jan Hendrik Fleury maandag 24 juni 2013 12:04

Beste Anke,

Ben het volledig met je eens.

Bovendien: een bedrijf met bijvoorbeeld slechts 7 werknemers kan ook grote hoeveelheden klantgegevens hebben of exploiteren.

Jan Hendrik Fleury

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

 1. NAAM
 2. E-MAILADRES
 3. BERICHT
 4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
 5.