020 530 0160

Opnieuw misbruik via nepversie betaaldienst Tikkie

Gepubliceerd op 17 januari 2018 categorieën 

Oplichters proberen via een nep versie van betaaldienst Tikkie bankgegevens te stelen, door een sterk gelijkende versie van de dienst onder meer aan Marktplaats-gebruikers te tonen.

Hiervoor waarschuwt Fraudehelpdesk, een bedrijf dat de Nederlandse burgers en bedrijven probeert te behoeden voor oplichtingspraktijken en weerbaarder te maken tegen fraude. De door de oplichters gebruikte site heeft als webadres Tlkkie, met een kleine letter L in plaats van de i. Bovendien eindigt het webadres van de imitatiesite op .nl, terwijl het origineel van ABN AMRO op .me eindigt. De imitatiesite is overigens inmiddels wel offline gehaald.

Werkwijze

Volgens Fraudehelpdesk werden de potentiële slachtoffers onder meer via handelsplatform Marktplaats naar de phishing site gelokt. De oplichters gingen vervolgens als volgt te werk:

– Iemand die een advertentie op die site heeft staan wordtvia WhatsApp benaderd door een geïnteresseerde koper (een oplichter). Al snel worden ze het eens over de prijs. De deal lijkt door te gaan.

– Dan vraagt de koper bij welke bank de verkoper een rekening heeft.

– Vervolgens vertelt de koper dat hij slechte ervaringen heeft met Marktplaats vanwege oplichting. Om er zeker van te zijn dat hij niet belazerd wordt vraagt hij de verkoper 1 cent over te maken. Hiermee zegt hij te kunnen vaststellen met wie hij te maken heeft.

– Hij stuurt via WhatsApp een link waarmee de verkoper snel kan betalen. Deze lijkt van betaaldienst Tikkie.

– In werkelijkheid gaat het om een valse link. Als de verkoper betaalt worden zijn betaalgegevens afgevangen door de oplichter(phishing). De cent wordt helemaal niet betaald, dat was slechts een smoes. De oplichter heeft de geheime betaalgegevens in handen waarmee hij toegang krijgttot de bankrekening van de verkoper.

In oktober gebruikten twee tieners in Brabant dezelfde methode ook al bij Marktplaats-gebruikers. De tieners maakten zeker 20.000 euro buit bij 42 slachtoffers tot ze door de politie werden opgepakt. Het is nog onduidelijk hoeveel slachtoffers dit keer gemaakt zijn en welk bedrag de oplichters dit keer buit hebben gemaakt, maar het blijkt maar weer eens dat enige oplettendheid geboden is als het om online betaaldiensten gaat. 

Bron: fraudehelpdesk.nl
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Michiel van der Zijpp

publicaties

Gerelateerde artikelen