NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Opmars digitale criminaliteit leidt tot meer zaken

Opmars digitale criminaliteit leidt tot meer zaken

Gisteren ben ik kort geinterviewd door het Advocatenblad over de start van het Nationaal Cyber Security Centrum. Zie hieronder het vandaag verschenen artikel in de Nieuwsbrief van de Nederlandse Orde van Advocaten.

Meer zaken door digitale criminaliteit

Hedy Jak
Deze week is het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) officieel gestart. Verschillende publieke en private partijen - politie, AIVD, wetenschappers - vormen een denktank om de digitale veiligheid van Nederland te waarborgen. ‘Zij hebben de functie van waakhond en als er iets gebeurt, zijn zij verantwoordelijk voor een effectieve ict-respons,' aldus een woordvoerder van het Ministerie van Veiligheid en Justitie.
En dat blijkt nodig. Uit het  eerste Cyber Security Beeld Nederland (CSBN) dat minister Opstelten onlangs naar de Tweede Kamer stuurde, blijkt dat digitale criminaliteit een grote dreiging is en in 2011 is toegenomen.
Deze tendens is ook merkbaar in de advocatuur. ‘Er zijn meer zaken die met digitale criminaliteit te maken hebben,' zegt Wanda van Kerkvoorden (SOLV Amsterdam). ‘Denk aan datalekken -en diefstal, identiteitsfraude en grootschalige spam.'
Eenpitter Filip Van Eeckhoutte, gespecialiseerd in internetrecht, herkent dit maar stelt dat digitale criminaliteit als skimmen in de civiele sector minder interessant is. ‘De bancaire wereld heeft afspraken gemaakt over geskimde geldbedragen. De bank vergoedt dit voor 100 procent en dan is er geen zaak.' 
De website www.ncsc.nl van het NCSC wordt gelanceerd na de officiële opening op 12 januari.

BRON: Advocatenblad


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.