NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Openheid rond Surveillance-project INDECT gaat moeizaam

Openheid rond Surveillance-project INDECT gaat moeizaam

De Europese Unie subsidieert onderzoek onder de naam INDECT. De naam staat voor Intelligent information system supporting observation, searching and detection for security of citizens in urban environment. INDECT moet informatie van internet, gegevens uit databanken en beeldstromen van bewakingscamera’s met elkaar verbinden zodat een automatische scanner ontstaat die bedreigingen en verdacht gedrag ontdekt.

 

Na reacties in de media, van burgerrechtenorganisaties en van leden van het Europees Parlement over het geheime karakter van het project werd meer openheid beloofd. Ook zou het ‘Ethics Board’ van INDECT versterkt worden. In dat kader heeft INDECT onlangs een document gepubliceerd om een overzicht te geven van "activities relevant to ethical issues undertaken within INDECT during the first year of project work." Uit het document blijkt dat alle aandacht maar lastig wordt gevonden:

 

"What is discouraging for persons working in INDECT is that instead of making research a significant amount of the time is consumed for explaining what the project is NOT about."

 

Op de website van INDECT wordt benadrukt dat het slechts een onderzoeksproject betreft.   

 

European Digital Rights (EDRI) bericht verder dat het officiële promotiefilmpje over INDECT op Youtube inmiddels niet meer voor iedereen te bekijken is. 

 

 

Zie verdere berichtgeving op de website van EDRI. EDRI verschaft ook links naar documenten die INDECT zelf inmiddels weer van het internet heeft verwijderd.

 

Marie-José Klaver schreef eerder in de NRC over INDECT.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: Erik1980, CCTV Arnham, GNU Free documentation license

 

 

BRON: EDRI, NRC


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

REACTIE (3)

Borisje dinsdag 19 oktober 2010 14:43

"What is discouraging for persons working in INDECT is that instead of making research a significant amount of the time is consumed for explaining what the project is NOT about."

Ik denk dat voor iedereen wel duidelijk is dat dit soort onderwerpen zeer gevoelig liggen bij de bevolking. Logisch ook, want als dit systeem online komt gaat het IEDEREEN aan. Vanwaar het besluit om het gesloten te houden?
Succes verder, moge dit onderzoek onder het stof verdwijnen.

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.