NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Open Source Software: Non-discriminatie vs. wettelijke exportbeperkingen

Open Source Software: Non-discriminatie vs. wettelijke exportbeperkingen

Amerikaanse wetgeving legt beperkingen op de export van technologie aan "schurkenstaten". Als aanbieder van open source software heb je dan een groot probleem. Open Source moet in principe namelijk vrij verkrijgbaar zijn voor iedereen, waar dan ook. Maar wat doe je dan?

SourceForge, een grote website waar vrije en open source projecten op worden gehost, overkwam dit probleem. Ze besloot daarom op 25 januari om de mogelijkheid tot downloaden van de software te blokkeren voor bezoekers uit "schurkenstaten". De website was genoodzaakt om deze beslissing te nemen vanwege Amerikaanse wetgeving dat beperkingen legt op de export van technologie.

Omdat vrije en open source licenties discriminatie naar gebruiker en beoogd gebruik van de software verbieden, kreeg de website veel kritiek te verduren. Zo stelt de Free Software Foundation dat: "You should be free to redistribute copies, either with or without modifications, either gratis or charging a fee for distribution, to anyone anywhere.". 'Tegenhanger' Open Source Initiative is nog stelliger: "The license must not discriminate against any person or group of persons."

Afgelopen zondag kwam SourceForge daarom met een oplossing: Niet alle projecten op SourceForge vallen onder de beperking van de wet. De individuele projectleiders worden daarom verantwoordelijk gesteld om te voeldoen aan de wettelijke regels. Standaard staat de optie "exportblokkade" aangevinkt als optie voor het project. Projectleiders kunnen dit zelf versoepelen.

Sourceforge treedt hiermee in de voetsporen van onder ander Apache, die hetzelfde bedacht voor cryptografiesoftware.

 

 

BRON: soureforge.net


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.