NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Open source DPL-licentie voor octrooien

Open source DPL-licentie voor octrooien

Twee rechtsprofessoren van de Berkely University in Californië hebben een open source licentie bedacht, dat vrij gebruik van geoctrooieerde werken mogelijk maakt. In de VS kan software worden beschermd door zowel auteursrecht als octrooirecht (in Europa ligt dit anders). De huidige Open Source licenties zien echter enkel op vrijelijk gebruik onder het auteursrecht: de licenties staan namelijk het vrije gebruik, openbaarmaking en verveelvoudiging van het auteursrechtelijk beschermde werk toe, onder de voorwaarden van de licentie. Octrooirecht valt er dus buiten. Als software is gepatenteerd dan is het dus mogelijk dat FOSS (Free and Open Source Software) ontwikkelaars in de problemen komen. De bedachte licentie, de Defensive Patent License (DPL) moet de mogelijkheid bieden voor houders van octrooirechten om de onder de DPL gelicentieerde octrooien niet in te zetten om andere organisaties of producten te dwarsbomen. Het dient voor ““100% defensieve doeleinden”, aldus de bedenkers.

 

Leden van DPL kunnen vrijelijk elkaars octrooien gebruiken zonder de vrees dat ze royaltyvergoedingen moeten betalen. Niet-DPL leden moeten dus wel royaltyvergoedingen betalen. Partijen die hun DPL-lidmaatschap opzeggen kunnen de eerder vergeven royaltyvrije licentie niet opzeggen, of achteraf toch nog geld gaan vragen voor hun octrooien.

 

De DPL, overigens nog ‘werk in uitvoering’, is niet het eerste initiatief op open source octrooirechtelijk gebied. De OIN (Open Invention Network) gaf namelijk al de mogelijkheid om octrooien vrij uit te brengen aan het netwerk. De DPL-licentie verschilt hierin: het verplicht de leden ál hun octrooien onder de DPL uit te brengen, niet slechts een selectie.

 

Lees hier het bericht.

BRON: webwereld.nl


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.