NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Op herhaling: algemene voorwaarden offline/online

Op herhaling: algemene voorwaarden offline/online

Eerder deze week berichtte ik over een uitspraak van de rechtbank Maastricht, met betrekking tot de overgang tussen offline/online. Ik concludeerde dat er weer een conservatieve uitspraak was gedaan. Ik werd vervolgens  getipt over een uitspraak van het Hof Den Bosch, die mogelijk tot het andere kamp gerekend kan worden. Het lijkt in ieder geval een uitspraak met een acceptabel uitgangspunt voor de praktijk. Wat is het geval?

In een zakelijk contract is het volgende opgenomen: "storage activities are subject to the Warehouse Conditions Amsterdam-Rotterdam, filed with the Registrars of the District Courts of Amsterdam and of Rotterdam, latest version.(..) A copy of these conditions will be sent to you free of charge immediately upon your request or they can be viewed on [website]."

Onduidelijk is of het contract nu online of offline tot stand is gekomen. Dat is bepalend voor de vraag aan welk regime de toepasselijkheid van de voorwaarden moet worden getoetst.

Het Hof toetst het uiteindelijk aan het online regime, en concludeert dat "het gegeven dat de voorwaarden via de aangegeven website kenbaar waren, hetgeen ingevolge artikel 6:234 lid 1 sub c BW in dit geval toereikend is".

Ik kan dus niet goed beoordelen of dit nu juridisch waterdicht is. Ten eerste niet omdat ik niet weet hoe het contract tot stand is gekomen (offline of online), en ik weet ook niet of de verwijzing naar de website (zie de Engelse tekst hierboven) een hyperlink is geweest naar de voorwaarden zelf, of puur de homepage. In het laatste geval, zou ik zeggen dat er mogelijk niet is voldaan aan de voorwaarden voor het toepasselijk verklaren van de voorwaarden in een online omgeving.

In ieder geval lijkt deze uitspraak te gaan in de richting van wat in de praktijk al veel wordt toegepast. Wordt ongetwijfeld vervolgd!

BRON: rechtspraak.nl


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.