NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Ongeoorloofde reclame voor geneesmiddelen

Ongeoorloofde reclame voor geneesmiddelen

Uit een onderzoeksrapport van Gezonde Scepsis, een programma van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik, blijkt dat farmaceutische bedrijven vaak ongeoorloofde reclame maken voor geneesmiddelen in persberichten. Gezonde Scepsis heeft het onderzoek uitgevoerd in opdracht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

33 persberichten heeft Gezonde Scepsis geanalyseerd over gezondheid of geneesmiddelen die de afgelopen 3 jaar in opdracht van 10 farmaceutische bedrijven zijn verspreid. Daarvan gingen er 28 over een medicijn. In 19 gevallen bevatte het persbericht niet uitsluitend feitelijke informatie, maar werd het middel ook aangeprezen met bijvoeglijke naamwoorden als 'nieuw', 'effectief' en 'spectaculair'. Daarnaast worden in zeker de helft van de onderzochte persberichten citaten gebruikt van gezaghebbende personen, zoals artsen. Ook blijkt uit het onderzoek dat publieke media vaak letterlijk persberichten van bureaus voor marktonderzoek en marketing overnemen, waarbij diens opdrachtgevers (farmaceutisch bedrijven) voor de lezer meestal niet zichtbaar zijn.

Doordat deze persberichten toegankelijk zijn voor het brede publiek, receptgeneesmiddelen aanprijzen die citaten bevatten van gezaghebbende personen, en bovendien vage termen en superlatieven worden gebruikt, zijn deze persberichten op te vatten als publieksreclame voor receptgeneesmiddelen, die onder deze omstandigheden verboden zijn op grond van de Geneesmiddelenwet en de Gedragscode Geneesmiddelenreclame. 

Gezonde scepsis wenst in de toekomst onder meer een preventieve toetsing door de Keuringsraad Openlijke Aanprijzing Geneesmiddelen (KOAG) van persberichten die direct of indirect over receptgeneesmiddelen gaan. Ook verdienen volgens Gezonde Scepsis de lovende uitlatingen van artsen over geneesmiddelen in persberichten  expliciet aandacht bijvoorbeeld vanuit de beroepsgroep.

Lees hier en hier het bericht.

BRON: Adformatie.nl en Gezondescepsis.nl


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

REACTIE (1)

RosemaryBENSON woensdag 24 november 2010 16:04

Do you acknowledge that it is correct time to receive the mortgage loans, which will make your dreams come true.

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.