NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Onderzoekers hacken hersengolven en stelen pincodes en andere persoonlijke informatie

Onderzoekers hacken hersengolven en stelen pincodes en andere persoonlijke informatie

Een onderzoeksteam met onderzoekers van Oxford, UC Berkeley en Gèneve heeft een paper uitgegeven waarin staat dat ze getallen van (o.a.) pincodes, geboortedata, locaties en andere persoonlijke informatie kunnen afleiden uit hersengolven. Het paper “On the Feasibility of Side-Channel Attacks with Brain Computer Interfaces” ziet op de mogelijke veiligheidsrisico’s die gelopen worden bij het gebruik van een koptelefoon.

De onderzoekers beschrijven dat zij met behulp van een ‘EEG headset’ de bedoelde informatie uit de hersengolven kunnen filteren, door een persoon een afbeelding van een pinautomaat, creditcard, landkaarten, mensen en cijfers van 0 tot 9 in willekeurige volgorde. Door de analyse van ‘P300-golven’ konden de onderzoekers de juiste getallen van bijvoorbeeld een pincode getal voor getal ontrafelen. Op deze manier hadden de onderzoekers bij 20% van de experimenten reeds bij de eerste poging de pincode in handen. Locaties konden direct worden geraden in 30% van de gevallen en de geboortedata zelfs in 60% van de gevallen.

Hoewel dit voor de wetenschap een succes is, zien de onderzoekers direct de gevaren in van deze mogelijkheid. De onderzoekers schetsen een scenario waarbij een kwaadwillend persoon “brain spyware” schrijft en dit in een app verwerkt. Deze wordt door een gebruiker gedownload en de door de app aangegeven stappen uitgevoerd om de software goed in te stellen, waarmee de kwaadwillend persoon via de EEG headset toegang krijgt tot de persoonlijke informatie van de gebruiker.

Hoewel dit op dit moment nog een ver toekomstbeeld lijkt (de headsets zien er ook erg futuristisch uit) wijzen de onderzoekers er op dat het dat niet is. De headsets worden steeds populairder, vooral om mee te gamen, en de onderzoekers verwachten deze binnen 5 à 10 jaar in elk huishouden te vinden zijn.

Lees het bericht hier en hier.

BRON: webwereld.nl


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.