NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Ondertussen in Den Haag – Phishing zorgt voor onrust

Ondertussen in Den Haag – Phishing zorgt voor onrust

In het nieuwe jaar valt er vanuit de Tweede Kamer nog niet veel te melden op het gebied van Technologie, Media en Communicatie. Nadat er vorige week in het geheel geen noemenswaardige Kamervragen of –antwoorden waren, is ook deze editie van de rubriek ‘Ondertussen in Den Haag’ matig gevuld.

 

Wel stelden de Kamerleden Nijboer en Oosenbrug (beiden PvdA) Kamervragen over het artikel van Nu.nl waarin de nieuwssite berichtte over een lek  bij zeker tien websites van Nederlandse banken. Door dit beveiligingslek bleek het voor phishing-aanvallers (phishers?) makkelijk om een nep-website over de authentieke versie daarvan te plaatsen. Het was daarmee voor gebruikers nauwelijks te merken dat zij hun waardevolle bankgegevens zodoende direct doorspeelden aan malafide partijen.

 

Dit bericht was voor Nijboer en Oosenbrug voldoende reden om de ministers van Financiën en Binnenlandse Zaken om opheldering te vragen. Met name willen de Kamerleden horen hoe het kan dat alle banken te lijden hadden onder dit beveiligingslek en of daadwerkelijk phishingpraktijken zijn geconstateerd. Daarnaast willen de Kamerleden weten of dergelijke beveiligingslekken vaker voorkomen en of gedupeerden door hun bank volledig gecompenseerd worden. Ten slotte zetten de Kamerleden vraagtekens bij de digitale beveiliging van banken in het algemeen en trekken ze de parallel met eerdere lekken bij DigiD en de mogelijke kwetsbaarheden van andere overheidssites.

 

Waar de kennelijke angst bij deze Kamerleden omtrent de beveiliging van overheidswebsites door getriggerd is, is onduidelijk. Hoe dan ook is het aan de beide Ministers om een geruststellend antwoord op deze vraag te formuleren, dat daarna uiteraard direct op deze blog verschijnt.PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.