NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Onafhankelijkheid ICANN nu ook onder vuur door VS

Onafhankelijkheid ICANN nu ook onder vuur door VS

De Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) is een non-profit organisatie die een aantal Internet-gerelateerde taken uitvoert, zoals het maken van Top level domains, toewijzen van domeinnamen en de distributie van IP-nummers.


Al jarenlang is kritiek op ICANN omdat deze organisatie, die een beslissende invloed heeft op de bereikbaarheid van het internet, gevestigd is in de Verenigde Staten en onder de supervisie van het Department of Commerce staat. Dit staat niet in verhouding tot het internationale belang dat de organisatie behartigt. Er gaan dan ook al jaren stemmen op om andere landen meer invloed te geven in ICANN of zelfs de controle van het internet onder de verantwoordelijkheid van de VN te brengen.

De klappen voor ICANN komen nu uit onverwachte hoek. Ook Obama dringt er namelijk op aan dat andere landen meer invloed kunnen uitoefenen op de besluitvorming van ICANN. Het Department of Commerce vreest dat nationale overheden ICANN zullen gaan negeren en websites gaan blokkeren wanneer ze niet meer inspraak krijgen. Ook dreigt in dat geval, volgens het Department of Commerce, een brede internationale lobby om de taken van ICANN over te hevelen naar een orgaan van de VN, terwijl een private organisatie zoals ICANN veel flexibeler zou zijn.

De VS stelde dan ook voor dat elk land in de raad van advies van ICANN de mogelijkheid moest krijgen om ICANN zich te verzetten tegen een nieuwe domeinnaam. Als geen ander land zich daartegen het daarmee oneens is, dan zou ICANN verplicht zijn om de domeinnaam te verwijderen. De raad van advies van ICANN heeft echter recent besloten dat een dergelijk verzoek slechts gezien moet worden als een niet-bindend advies.

Met de recente opstanden in het Midden-Oosten en de neiging van de betreffende regeringen om de toegang tot het internet af te sluiten om het publieke debat te beperken, is het onderwerp van controle over het internet extra actueel. Het is op zijn zachtst gezegd opvallend dat een private partij onder de hoede van de overheid van één land zo’n enorme invloed heeft op een dermate belangrijk medium voor het internationale publieke debat. ICANN bepaalt in feite welke internetadressen we kunnen zien op het internet. In mijn ogen zou het dan ook veel meer voor de hand liggen om de taken van ICANN over te hevelen naar een orgaan van de VN.

Lees het hele artikel hier

BRON: Washington Post


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.