NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Omstreden Duitse wet voor news aggregators stap dichterbij

Omstreden Duitse wet voor news aggregators stap dichterbij

De Duitse tweede kamer – de Bundestag – ging afgelopen vrijdag akkoord met een wetsvoorstel dat een betalingsverplichting voor news aggregators met zich meebrengt. Dergelijke news aggregators, zoals Google News,  indexeren nieuwsberichten uit een heleboel nieuwsbronnen, met een korte samenvatting van de belangrijkste berichten.

Op grond van het Duitse wetsvoorstel krijgen krantenuitgevers nu het recht om van zoekmachines en andere aggregators een redelijke vergoeding te verlangen voor het weergeven van tekstfragmenten uit kranten en tijdschriften die uit meer bestaan dan enkele woorden. De wet geldt alleen voor diensten die systematisch informatie verzamelen voor commerciële doeleinden en dus niet voor bloggers e.d. Het overnemen van hele korte samenvattingen, enkele woorden en links naar nieuwsartikelen (“snippets”), blijft verder zonder vergoeding geoorloofd. Dat is het gevolg van een last-minute amendement dat vorige week werd aangenomen.

De Duitse wet is niet onomstreden. Critici wijzen op de enorme gevolgen van de wet voor het businessmodel van Google. Maar ook internetgebruikers worden de dupe van de nieuwe wet: innovatie en de beschikbaarheid van informatie wordt erdoor geremd. Immers, als zoekmachines en verwante dienstverleners niet langer artikelen kunnen tonen op internet, dan wordt het zoeken en vinden van informatie op het web ernstig belemmerd. Bovendien is het nog maar de vraag hoe nadelig Google News eigenlijk is voor uitgevers: Google stuurt immers ook veel bezoekers door naar de betreffende nieuwssites. Tot slot biedt Google uitgevers al een opt-out mogelijkheid. Veel critici menen dan ook dat krantenuitgevers eigenlijk van twee wallen willen eten: ze willen én doorzoekbaar blijven én een vergoeding ontvangen.

Daarnaast zal de reikwijdte van de voorgenomen Duitse wet ongetwijfeld veel vragen oproepen. Voor hele korte teksten en woorden hoeft geen vergoeding te worden betaald, maar hoe lang zo’n “snippet” precies mag zijn wordt nergens gespecificeerd. Om die reden duiden de Social Democraten in Duitsland de wet ook wel aan als een ‘work-creation program for lawyers’.

In andere landen lag Google ook in de clinch met uitgevers, maar daar is wetgeving zoals nu voorgesteld in Duitsland er niet gekomen. Google wist uiteindelijk overeenstemming te bereiken met de uitgevers. Zo kwam in december 2012 een einde aan een langdurige procedure tussen Google en het Belgische Copiepresse. Zij kondigden een samenwerkingsverband aan waarbij Google de proceskosten zou betalen en de krantensites zou steunen met het genereren van advertentie-inkomsten. In februari 2012 sloot Google een vergelijkbaar akkoord met de Franse pers: Google zou 60 miljoen euro doneren in een stimuleringsfonds voor de pers en Franse uitgevers helpen online geld te verdienen.

Het omstreden Duitse wetsvoorstel moet nu nog worden goedgekeurd door de Duitse Bundesrat. Het is echter de vraag of deze Bundesrat, waar de Groenen en Sociaal Democraten een meerderheid innemen, de wet goedkeurt. Wij houden de Duitse ontwikkelingen in de gaten. Wordt vervolgd.

BRON: Future of Copyright


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

REACTIE (1)

Maarten woensdag 6 maart 2013 16:59

Hoe kun je als uitgever met droge ogen beweren dat Google in de eerste plaats een commerciële dienst is - dat lijkt mij bewust jezelf dommer voordoen dan je bent om extra inkomsten aan te boren.
Wat betreft de lengte van de fragmenten: zijn die niet simpelweg gebaseerd op de info die in alle standaard rss-feeds wordt meegeleverd? Zou goed zijn als dat helder wordt gemaakt, dan begrijpen mensen misschien ook beter wat de consequentie van het aanbieden van rss-feeds kan zijn. In dit geval dus vooral: exposure van je feed op Google News (ervan uitgaande dat Google News ook daadwerkelijk op deze feeds is gebaseerd.

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.