NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Octrooi Kodak ongeldig verklaard door Amerikaanse handelscommissie

Octrooi Kodak ongeldig verklaard door Amerikaanse handelscommissie

Naast de alom bekende patentenoorlog tussen Apple en Samsung woeden er nog meer oorlogen in patentenland. Ook Kodak is de strijd aangegaan met Apple en tevens met Research in Motion (RIM) wegens schending van een octrooi op foto-previews.

Kodak, in de jaren ’70 monopolist op het gebied van film en fotografie, verkeert financieel al enige tijd in zwaar weer. Sinds februari dit jaar is Kodak gestopt met het maken van digitale camera’s en richt zich nog slechts op het uitgeven van licenties op haar octrooien op het gebied van digitale fotografie (Kodak heeft een octrooiportefeuille van meer dan 1000 octrooien).

Op 14 januari 2010 heeft Kodak een klacht ingediend bij de U.S. International Trade Commission (USITC). De klacht omvat de schending van U.S. Patent No. 6,292,218 (octrooi ‘218). Het octrooi beschrijft een techniek om een te nemen foto op een digitale camera te kunnen previewen. Deze techniek zou geïmplementeerd zijn in de iPhone 3G, 3Gs en 4 en bepaalde Blackberries van RIM. Op 23 februari 2010 heeft het USITC een onderzoek ingesteld. Naar het oordeel van de ‘Administrative Law Judge’ (ALJ) van 24 januari 2011 is er geen sprake is van inbreuk op octrooi ‘218. Naar aanleiding van beroep tegen deze uitspraak door zowel Kodak, Apple als RIM van 7 februari 2011 besluit de USITC op 25 maart 2011 om de zaak in zijn geheel opnieuw te bekijken. Hierop volgen verschillende tussentijdse beschikkingen en uitstel van de definitieve uitspraak.

In de meest recente tussentijdse uitspraak van 21 mei 2012 bepaalt de USITC dat slechts de iPhone 3G en bepaalde Blackberries van RIM inbreuk maken op conclusie 15 van het octrooi ‘218 van Kodak. Echter is de USITC van mening dat conclusie 15 nietig is, wegens voorzienbaarheid (‘obviousness’). Hierdoor volgt er geen verbod op verkoop van deze telefoons in de VS.

De definitieve uitspraak van het USITC wordt op 21 september 2012 verwacht.

Door: Rosalie Heijna

BRON: nu.nl


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.