NL EN

Not so much Love in the Hood

Het kledingbedrijf ROC Apparel Group, beter bekend als Rocawear, wordt in Amerika aangeklaagd vanwege de inbreuk op het merkrecht van HoodLove LLC. Rocawear is de kledinglijn van de succesvolle Amerikaanse rapper Jay Z en maakt stoere kleding voor mannen en vrouwen. Hoodlove is een Amerikaanse non-profit organisatie die arme gemeenschappen over de wereld wil helpen.

 

Inbreuk

In de nieuwe collectie van Rocawear is een t-shirt opgenomen waarop in grote blokletters “Hood Love” staat afgedrukt. Hoodlove is zacht gezegd “not amused” met het gebruik door Rocawear van het merkteken. De organisatie heeft in 2006 het merk laten registreren. Ik vind het opvallend dat Hoodlove zich heeft mogen registreren als merk. Naar Nederlands recht mogen beschrijvende woorden niet als merk worden geregistreerd omdat zij onvoldoende onderscheidend vermogen hebben en slechts kenmerken van de waar of dienst aanduiden. Deze kenmerken dienen vrije termen te blijven. Ook Facebook heeft zich bijvoorbeeld niet als merk mogen registreren, maar is slechts merkhouder van Face, FB, F en Like. Het Amerikaanse merkenbureau (USPTO) dacht hier in geval van Hoodlove aldus anders over.

 

Hoodlove stelt met betrekking tot de inbreuk dat Rocawear zorgt voor verwarring bij het publiek. Mogelijk zou het publiek denken dat de organisatie en de t-shirts gerelateerd zijn. Daarnaast stelt Hoodlove dat Rocawear gebruik maakt van de goede naam van het bedrijf. Hoodlove claimt bij de rechter afdracht van de gemaakte winst op het t-shirt en wil dat de nog niet verkochte shirts worden verwijderd uit de winkels. Het is nog niet duidelijk hoeveel Rocawear heeft omgezet met de verkoop van het betreffende shirt. Het is ook allereerst afwachten wat de Amerikaanse rechter zal oordelen. “Hoodlove” wordt immers voor zeer verschillende waren en/ of diensten gebruikt en dus is het de vraag in hoeverre sprake is van verwarring bij het publiek. Daarnaast kan worden afgevraagd of het kledingbedrijf van Jay Z afbreuk doet aan de goede naam van Hoodlove. Wellicht profiteert de organisatie juist wel van de naamsbekendheid die Jay Z eraan geeft. Dat is misschien zo slecht nog niet, immers alles wat Jay Z aanraakt verandert in goud.

 

Door: Yentl van den Winkel

 

Afbeelding van: www.thejuice1073.com

 

BRON: Nu.nl


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.