NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Noorse privacywaakhond onderzoekt ‘facial recognition’ van Facebook

Noorse privacywaakhond onderzoekt ‘facial recognition’ van Facebook

De ‘facial recognition’ (FR) software van Facebook komt nog meer onder vuur te liggen. Na eerder onderzoek in Duitsland en Ierland, is het nu de beurt aan de privacytoezichthouder van Noorwegen om vragen te stellen naar deze relatief nieuwe technologie. De Noren willen weten welke gegevens Facebook van zijn gebruikers opslaat in verband met de FR-tool. En met een sociaal netwerk van 955 miljoen actieve gebruikers is dit ook niet verbazingwekkend.

Vorig jaar introduceerde Facebook de FR-tool om het makkelijker te maken mensen te taggen op foto’s. Als een gezicht wordt herkend doet Facebook een automatische suggestie van de bijbehorende persoon. Deze suggestie is mogelijk wanneer de betreffende persoon al op genoeg andere foto’s is getagd. Hoewel de tool in de beginfase weinig zorgwekkend was – uit een onderzoek van PCWorld bleek dat de FR-tool alleen goed is in het herkennen van een gezicht – is het thans steeds meer in de belangstelling komen te staan vanwege de voortschrijdende techniek.

Volgens de Noorse privacywaakhond DPA (Data Protection Authority) is het een erg krachtige tool en is het niet duidelijk hoe het werkt. DPA wil dan ook een gesprek aangaan met Facebook om het te hebben over welke gegevens ze in de database, die foto’s van honderden miljoenen mensen bevat, precies hebben.

Volgens Facebook voldoen ze wel degelijk aan Europese regelgeving. Ook hebben ze gebruikers voldoende geïnformeerd over deze technologie en is er een simpele opt-out mogelijkheid. Zodra iemand opteert om hieraan niet mee te doen, dan stopt Facebook met het verwerken van zijn gezicht. Deze optie is inderdaad eenvoudig te vinden op Facebook, maar het is de vraag of het niet beter is om voor een opt-in te kiezen omdat het dan eerder aan privacyregelgeving voldoet. Zo is het waarschijnlijk dat deze praktijk in Nederland in strijd is met de Wet bescherming persoonsgegevens, omdat er sprake is van een opt-out en het gaat om persoonsgegevens die je niet zelf hebt verstrekt.

Ook gebruikers van mobiele telefoons ontkomen er niet aan. Facebook heeft recentelijk de Israëlische start-up Face.com overgenomen. Face.com is gespecialiseerd in FR op smartphones. Naast het verkrijgen van een bijpassende domeinnaam, kan Facebook met de nieuwe technologie straks nog beter mensen herkennen op foto’s. De EFF (Electronic Frontier Foundation) heeft al zijn zorgen uitgesproken over de acquisitie, omdat Facebook daardoor in het bezit is gekomen van 40 miljard gezichten en het onduidelijk is wat Facebook met deze data gaat doen.

Door: Albert Katoen

BRON: Tweakers.net


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.