NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Noord Koreas "Rode Ster" schendt GPL-licentie

Noord Koreas "Rode Ster" schendt GPL-licentie

Noord Korea heeft haar eigen besturingssysteem ontwikkeld onder de naam "Rode Ster". Rode Ster is gebaseerd op het open source besturingssysteem Linux.

Het bestaan van het besturingssysteem kwam naar buiten via een Russische student die studeert aan de Kim Il-Sung Universiteit in Pyongyang. Een bespreking van de Rode Ster kon hij op zijn weblog plaatsen via de internetverbinding van de Russische ambassade.

Maar dan rijst natuurlijk de vraag: Als Rode Ster is gebaseerd op Linux, hoe zit het dan met de "virale werking" van de GPL-licentie die daaraan gekoppeld is? Immers, bij verspreiding van open source software onder de GPL-licentie moet de broncode mee worden verspreid. Het valt echter niet te verwachten dat de Noord Koreaanse president Kim Jong Il dat zomaar toe zou staan. In de readme staat te lezen dat Linux als manier wordt gezien om de "Juche-ideologie" (het idee dat de Koreaanse staat geheel zelfstandig moet zijn) over te brengen naar een besturingssysteem. En inderdaad: de broncode wordt niet vrijelijk meegelegverd. Daardoor schendt de Noord Koreaanse staat dus de GPL-licentie.

Overigens betekent het beschikbaar zijn van dit besturingssysteem ook niet dat Noord Korea opeens vrij toegang heeft tot het internet: met de meegeleverde browser kan slechts op het Noord Koreaanse 'internet' worden gesurft.

Lees hier het bericht.

BRON: webwereld.nl


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.