NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Nieuwe wet Italië: Youtube is geen host

Nieuwe wet Italië: Youtube is geen host

Youtube en vergelijkbare websites moeten in Italië voortaan voldoen aan de regels die gelden voor televisiestations, zo bericht Slashdot. Dit houdt onder andere in dat 500 euro belasting betaald moet worden, en dat kindonvriendelijke content alleen op bepaalde tijdstippen ‘uitgezonden’ mag worden.

Het belangrijkste punt is echter dat Youtube en vergelijkbare sites hun status als host kwijtraken. Ook als user generated content automatisch wordt gesorteerd (‘most viewed video’ bijvoorbeeld) zijn platforms zoals Youtube voortaan aansprakelijk voor alle content in Italië. Automatisch sorteren geldt met andere woorden als redactionele controle.

Volgens Slashdot worden de regels waarschijnlijk ingevoerd in verband met een rechtzaak die  Silvio Berlusconi voert tegen Youtube. Berlusconi eist 500 miljoen euro van Youtube wegens het hosten van filmpjes die inbreuk zouden maken op de auteursrechten van zijn talloze televisiekanalen. Berlusconi heeft eerder in Spanje een vergelijkbare zaak verloren tegen Youtube; daar werd geoordeeld dat Youtube een host is en dus niet aansprakelijk is voor content die door gebruikers wordt geplaatst.

Die Spaanse uitspraak was niet erg verrassend. Artikel 14 van de Europese E-Commercerichtlijn schrijft namelijk voor dat service providers zoals Youtube (onder bepaalde omstandigheden) niet aansprakelijk zijn voor content die gebruikers uploaden. Youtube is een host (het slaat content op voor gebruikers), en voldoet aan de verplichting om content te verwijderen nadat een rechthebbende daarom verzoekt.

In de Verenigde Staten is vorig jaar in een vergelijkbare zaak beslist in het voordeel van Youtube. In Italië had Youtube al eerder pech. Medewerkers van Google  werden toen strafrechtelijk (!) veroordeeld wegens een filmpje dat iemand op Youtube (een dochterbedrijf van Google) had gezet.

Kortom,  als de berichtgeving van Slashdot klopt, laat Berlusconi zich niet dwarszitten door de E-Commercerichtlijn. Dat is eigenlijk ook weer niet echt verrassend.

 

BRON: Slashdot


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.