NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Nieuwe versie van de Mozilla Public License is beschikbaar

Nieuwe versie van de Mozilla Public License is beschikbaar

Sinds gisteren is de tweede versie van de Mozilla Public License (“MPL 2.0”) beschikbaar. De MPL 2.0 volgt de veelgebruikte open source licentie MPL 1.1 op. De nieuwe versie is inmiddels ook gekwalificeerd als een free license door de Free Software Foundation en als open source license door het Open Source Initiative.

De MPL is een zogenaamde “file-level copyleft”-licentie. Dit betekent dat de licentie louter ziet op bestanden an sich en niet op het gehele software programma. Dat heeft de nodige voordelen. Zo is het mogelijk om MPL-broncode aan te passen, terwijl deze code ook kan worden gecombineerd met code dat onder andere licenties is gelicentieerd  (zowel open source als proprietary licenties).

Ten opzichte van de MPL 1.1 is de MPL 2.0 aanzienlijk simpeler geformuleerd en korter; sluit het beter aan op de huidige wetgeving ten aanzien van auteursrechten; voorziet het beter in toepasselijkheid buiten de VS; is het meer in lijn met andere open source licenties ten aanzien van octrooirecht; en biedt het compatibiliteit met Apache en GPL licenties, waardoor het hergebruik en verdere distributie van de code gemakkelijker wordt.

Voor de rechthebbenden (auteurs) op broncode dat eerder onder de MPL 1.1 is gelicentieerd is het aan te raden om deze te updaten naar de MPL 2.0. De MPL 1.1 biedt die mogelijkheid. Het updaten kan simpelweg door de oude “license header” te vervangen met de nieuwe “license header”, zoals opgenomen in Exhibit A bij de MPL 2.0:

This Source Code Form is subject to the terms of the Mozilla Public License, v. 2.0. If a copy of the MPL was not distributed with this file, You can obtain one at http://mozilla.org/MPL/2.0/.

Ook als je niet de rechthebbende op de broncode bent, maar louter een distributeur daarvan, is het mogelijk en aan te raden om de MPL 1.1. te updaten naar de MPL 2.0. Dat kan op dezelfde manier als zojuist vermeld. Let er wel op dat, indien je de code onder alleen de MPL 1.1 hebt ontvangen, en niet onder een combinatie van de MPL 1.1 plus de GPLv2.0, LGPLv2.1, AGPLv3, dan moet ook de tekst zoals opgenomen in Exhibit B bij de MPL 2.0 worden opgenomen in de “license header”:

This Source Code Form is “Incompatible With Secondary Licenses”, as defined by the Mozilla Public License, v. 2.0.

Voor een volledig overzicht van wijzigingen in de MPL en bijbehorende FAQ, klik hier.PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.