NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Nieuw beleid Engelse overheidsinformatie

Nieuw beleid Engelse overheidsinformatie

De nieuwe Engelse regering doet hard haar best de meest transparante overheid ter wereld te creëren. Een van de doelen van het onlangs gesloten regeerakkoord is om overheidsinformatie ter beschikking te stellen aan het publiek. Hiervoor is een nieuw overheidsorgaan in het leven geroepen: The Public Sector Transparancy Board (PSTB). Prominente figuren zoals Sir Tim Berners-Lee en Tom Steinberg zijn bij de PSTB in dienst.

 

De PSTB definieerd Engelse overheidsinformatie als volgt: “’Public Data' is the objective, factual, non-personal data on which public services run and are assessed, and on which policy decisions are based, or which is collected or generated in the course of public service delivery”

 

Het doel van de transparantie is om zo veel mogelijk overheidsinformatie in op hergebruikbare wijze aan het publiek ter beschikking te stellen. Technisch gezien dient de informatie in machine-leesbare taal te worden gepubliceerd, dus niet meer in Pdf bestanden. Juridisch gezien dient alle overheidsinformatie te worden gepubliceerd onder een open licentie die vrij gebruik toestaat, waaronder ook commercieel gebruik.

 

Volgens Google is het nieuwe transparantiebeleid van belang voor innovatie op internet. Ontwikkelaars kunnen op deze wijze verschillende datasets combineren om tot nieuwe diensten te komen. Een goed voorbeeld zijn nieuwe functies voor Google Maps. Daarnaast is deze informatie van belang voor applicaties ter ondersteuning van economische, geografische en politieke beroepen. Met eenvoudig herbruikbare informatie kan een ontwikkelaar meer tijd steken in innovatie, omdat hij minder tijd hoeft te steken in de technische en juridische obstakels om de informatie te kunnen gebruiken voor zijn toepassing. Hierdoor is een groei in de internet economie te verwachten.

 

Zie hier de nieuwe Engelse overheidsinformatie website en hier de website over de nieuwe basis principes voor overheidsinformatie.

 

BRON: data.gov.uk


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.