NL EN
 • Home»
 • Weblog »
 • Neiman Marcus gaat iBeacons gebruiken in winkels in de VS
 • GEPLAATST OP: 27 februari 2015
 • GEPLAATST DOOR: Anke Verhoeven
 • GEPLAATST IN: Privacy
 • GOOGLE+: Anke Verhoeven

Neiman Marcus gaat iBeacons gebruiken in winkels in de VS

Luxe warenhuis Neiman Marcus in de gaat iBeacons gebruiken in drie winkels in de VS. Zij gaat de iBeacons gebruiken om klanten te wijzen op leuke in-store evenementen zoals modeshows of signeersessies.

iBeacons zijn kleine Bluetooth-zendertjes die een signaal naar een mobiel device kunnen sturen als het device in de buurt is. De iBeacons kunnen die actie niet zelf aansturen maar werken meestal samen met de app van de winkel. De app van de winkel kan dan een pushbericht sturen. Daarvoor moet wel Bluetooth aanstaan op het device en moeten pushberichten geaccepteerd zijn voor de betreffende app.

iBeacons worden vaak gebruikt om klanten in winkels extra korting te bieden op basis van hun locatie, maar kunnen dus ook voor pushberichten met nieuws over de winkel worden gebruikt. Opvallend is dat Neiman Marcus niet haar eigen app gaat gebruiken voor het verzenden van de pushberichten. Neiman Marcus gebruikt daarvoor Apple’s Passbook. Dat zou het lastiger kunnen maken om te voldoen aan de eisen die de Nederlandse Wet bescherming persoonsgegevens stelt aan dergelijke technieken (als die wet van toepassing zou zijn).

Op basis van Nederlandse wetgeving zou er namelijk waarschijnlijk toestemming gevraagd moeten worden aan de klanten voor het gebruik van de iBeacons, al is dat nog afhankelijk van de manier waarop Neiman Marcus precies met de gegevens om zal gaan. Het bericht van Neiman Marcus geeft echter geen informatie over de manier waarop de locatiegegevens die Neiman Marcus verzamelt als gevolg van de iBeacons verder gebruikt worden. Onduidelijk is dus of Neiman Marcus daarmee bijvoorbeeld ook onderzoek wil doen naar de wijze waarop klanten zich door de winkel bewegen.

Verder vereist de Wbp in alle gevallen dat de klant vooraf geïnformeerd wordt over de gegevensverwerking. Net als de toestemmingsvraag is dergelijke informatievoorziening natuurlijk gemakkelijker in te bouwen in een eigen app dan in een standaard app van Apple.

BRON: Emerce


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

 1. NAAM
 2. E-MAILADRES
 3. BERICHT
 4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
 5.