NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Neelie Kroes pleit voor open standaarden

Neelie Kroes pleit voor open standaarden

In mijn eerdere blogpost kondigde ik het Open Forum Europe Summit 2010 aan. Inmiddels heeft het Forum plaats gevonden. Neelie Kroes, Euro-commissaris voor de Digitale Agenda, deed enkele rake uitspraken over de problemen van gesloten software en standaarden, zoals die van Microsoft, Apple en Adobe. Daarbij kondigde Kroes aan dat zij de komende jaren er voor zal strijden dat de vele overheidsorganen in Europa en van de EU gebruik moeten maken van open source software.

 

Volgens Kroes moeten overheidsorganen bij het maken van keuze over te gebruiken software er voor waken dat zij niet voor decennia worden gebonden aan één standaard of format. Een goed voorbeeld hiervan zijn de verschillende belastingdiensten, die ooit een keuze hebben gemaakt voor software die het mogelijk maken je aangifte online te doen. Uiteindelijk bleek dat deze software slechts met een bepaalde type browser werkt, waardoor het nut en gebruik van de applicaties sterk werd beperkt. Ook zouden documenten onleesbaar kunnen worden als de aanbieder van bepaalde software failliet gaat of een bepaald format niet meer ondersteund. Het oude Word Perfect format is hier een uitstekend voorbeeld van. Gebruik van gesloten software is volgens Kroes verspilling van het gemeenschapsgeld.

 

Het gebruik van open standaarden en open source software komt de interoperabiliteit van overheidsinformatie ten goede, aldus kroes. In de Digitale Agenda van de EU, die onlangs is verschenen, is het belang van open standaarden als volgt verwoord:

 

Europe does not yet reap the maximum benefit from interoperability. Weaknesses in standard-setting, public procurement and coordination between public authorities prevent digital services and devices used by Europeans from working together as well as they should. The Digital Agenda can only take off if its different parts and applications are interoperable and based on standards and open platforms.

BRON: openforumeurope.org/summit2010, webwereld.nl


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.