NL EN

Nederlandse consultatie ACTA

Sinds oktober/november 2009 is er ophef ontstaan omtrent de geheime onderhandelingen over het Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA). De tekst van dit verdrag is eerder dit jaar uitgelekt en uitvoerig geanalyseerd. Alhoewel het nodige valt op te merken op de inhoud van het verdrag, is een groot deel van de kritiek gericht op de heimelijke totstandkoming die ermee gemoeid was.

 

De Nederlandse overheid heeft nu de stap genomen middels een consultatie het publiek en belanghebbenden volledige inzage te bieden in de concept tekst van het verdrag en de mogelijkheid gegeven hun commentaar te leveren. Via de website http://www.internetconsultatie.nl/acta kan men tot 15 augustus 2010 commentaar leveren op het verdrag.

 

Verschillende organisaties hebben hun uitvoerige analyses van ACTA gepubliceerd. De Electronic Frontier Foundation heeft een overzichtelijke website met een hoofdstuk “Why you should care” (bijvoorbeeld omdat “the existing international fora provide (at least to some extent) room for a range of views to be heard and addressed, no such checks and balances will influence the outcome of the ACTA negotiations”.)

 

La Quadrature du Net heeft een heel dossier opgebouwd met relevante stukken over ACTA. Bits of Freedom uit Nederland heeft ook een speciaal archief voor stukken over ACTA. Onder andere bespreekt zij de volgende gevaarlijke gevolgen van ACTA: Het wegfilteren van verboden internetverkeer, afsluiten van gebruikers, niet-commerciële inbreuken worden ook strafbaar en de mogelijkheid tot inbeslagname van computers.

 

De voordelen van ACTA zijn de doelen die zij nastreeft, namelijk op globaal niveau te komen tot een standaard op het gebied van handhaving van IE-rechten om piraterij op effectieve wijze te bestrijden. In theorie worden onze creatieve en intellectuele vruchten door ACTA wereldwijd beschermd. De manier waarop dit verdrag tot stand komt en in rechtssystemen wordt overgepland, is efficiënter dan elk parlement ter wereld haar visie op de tekst te geven, maar ik vraag mij af of dit op lange termijn ook de meest effectieve manier is om tot een wereldwijd acceptabel niveau van bescherming te komen.

 

Lees hier de aankondiging op Boek9.nl

BRON: Boek9.nl


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.