NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Nederlandse banken mogen clouddiensten afnemen

Nederlandse banken mogen clouddiensten afnemen

Nederlandse banken hebben van de toezichthouder toestemming gekregen zaken te doen met de clouddienst van Microsoft, zo meldt Nu.nl. Eerder verbood De Nederlandse bank nog diensten van cloudaanbieders af te nemen, omdat DNB in het geval van cloudgebruik geen recht had om onderzoeken uit te voeren. Maar nu heeft de toezichthouder met de Amerikanen een akkoord bereikt over het recht op onderzoek. Microsoft neemt het onderzoeksrecht voor DNB nu op in overeenkomsten die het sluit met Nederlandse financiële instellingen die zijn clouddiensten willen afnemen. Hierdoor is het nu mogelijk voor Nederlandse banken om clouddiensten als Office 365 van Microsoft af te nemen.

BRON: Nu.nl


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

REACTIE (1)

Vroukje van Oosten Slingeland donderdag 8 november 2012 09:30

Het is sduidelijk dat dit slechts een verwijzing is naar elders gepubliceerde berichten, maar ik had verwacht dat Solv meer de nuance in dit verhaal zou aanbrengen. Wat hierboven is gepubliceerd is te kort door de bocht. Ten eerste: dit betreft slechts één leverancier van een specifieke cloud dienst; of de overige leveranciers audit rechten geven blijkt niet uit de berichtgeving van DNB. Er is geen enkele grond om aan te nemen dat andere leveranciers ook geschikte audit rechten aanbieden. Daarnaast is met het geven van een audit recht wellicht voldaan aan een van de wettelijke eisen die de Wft aan outsourcing stelt . Hiermee zijn echter de overige eisen nog niet geaddresseerd. Kortom: de stelling dat Nederlandse banken nu clouddiensten kunnen afnemen is in mijn optiek niet onderbouwd.
Niet gerelateerd aan de outsourcing eisen, maar ook niet onbelangrijk is de invloed van extra territoriale wetgeving (denk aan Patriot Act, o.a.) in het geval van clouddiensten van Amerikaanse partijen. Wellicht ook nutiig om in overweging mee te geven aan de lezer.

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.