NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Nationale Recherche legt beslag op domein hacker

Nationale Recherche legt beslag op domein hacker

De Nationale Recherche heeft de 22-jarige Kevin J. aangehouden wegens verdenking van computervredebreuk. Kevin J. opereerde ook wel onder de naam Woopie. Hij zou meerdere gamingwebsites hebben platgelegd, door verschillende DDoS ("distributed denial of service") aanvallen. Hij zou de daarbij in de database hebben ingebroken, de database hebben vernield en scripts hebben gestolen en gepubliceerd.

Het is niet de eerste keer dat iemand in Nederland wordt verdacht van hacken. Wat wel interessant is aan deze zaak is dat de Nationale Recherche de domeinnaam van de verdachte in beslag heeft genomen. De domeinnaam, woopie.nl, verwijst nu naar een pagina van het Team High Tech Crime van de Nationale Recherche. Daarbij wordt gevraagd naar meer tips en informatie.

Of de Nationale Recherche beslag mag leggen op de domeinnaam van een verdachte is echter nog geen uitgemaakte zaak.

Artikel 94 van het Wetboek van Strafrecht stelt onder meer dat "Vatbaar voor inbeslagneming zijn alle voorwerpen die kunnen dienen om de waarheid aan de dag te brengen of om wederrechtelijk verkregen voordeel, als bedoeld in artikel 36e van het Wetboek van Strafrecht , aan te tonen. Voorts zijn vatbaar voor inbeslagneming alle voorwerpen welker verbeurdverklaring of onttrekking aan het verkeer kan worden bevolen." Mogelijk dat de Nationale Recherche de domeinnaam in beslag heeft genomen "om de waarheid aan de dag te brengen". Immers, inbeslagname van het domein zou betekenen dat de Recherche ook toegang zou verkrijgen tot de mailserver van Woopie. Aan de hand daarvan zouden ze wellicht achter meer informatie kunnen komen.

 

Computervredebreuk, of in normaal Nederlands "hacken", is neergelegd in artikel 138a van het Wetboek van Strafrecht. Daarin staat dat het verboden is 'opzettelijk en wederrechtelijk binnen te dringen in een geautomatiseerd werk of in een deel daarvan'. Degene die deze bepaling overtreedt, kan een gevangenisstraf van een jaar oplopen, of een geldboete van de vierde categorie (Eur 16.750,-). Indien de dader vervolgens gegevens die zijn opgeslagen, worden verwerkt of overgedragen via de gehackte computer, voor zichzelf of een ander overneemt, aftapt of opneemt kan hij zelfs gestraft worden met een gevangenisstraf van vier jaar, of een zelfde geldboete. Die straf staat ook voor de dader die door tussenkomst van een 'openbaar telecommunicatienetwerk' (i) het oogmerk heeft om door gebruik te maken van de verwerkingscapaciteit van een computer zichzelf of een ander wederrechtelijk te bevoordelen; of (ii) via de gehackte computer toegang verwerft tot de computer van een derde.

Lees hier het bericht.

BRON: webwereld.nl


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.