NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • ‘naming and shaming’ door OPTA geoorloofd

‘naming and shaming’ door OPTA geoorloofd

OPTA mag de bedrijven die het boetes oplegt met naam en toenaam noemen, zelfs als er nog bezwaar of beroep tegen het boetebesluit mogelijk is. Alleen als de beboete onderneming bij de rechter een voorlopige voorziening vraagt om publicatie te voorkomen, en de rechter oordeelt dat de boete ten onrechte is opgelegd, is het publiceren van de naam van de beboete onderneming onrechtmatig.

Dit volgt uit een uitspraak van de Raad van State eerder deze week. De Raad overwoog dat het past bij de toezichthoudende taak van de OPTA dat boetebesluiten worden gepubliceerd, zodat bekendheid wordt gegeven aan de wijze van uitvoering van deze taak.

De OPTA zelf ziet het nut van de naming and shaming methode met name in de afschrikwekkende werking die ervan uitgaat: “Het weerhoudt de betrokken bedrijven ervan om weer in de fout te gaan en schrikt potentiële overtreders af. Verder is publicatie van de namen van overtreders van belang om consumenten en afnemers te waarschuwen”, aldus Chris Fonteijn, voorzitter van de OPTA.

Daarom zal de OPTA boetebesluiten voortaan weer met bedrijfsnamen publiceren, tenzij de overtreder een voorlopige voorziening aanvraagt en de voorzieningenrechter vervolgens oordeelt dat OPTA de boete ten onrechte heeft opgelegd.PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.