NL EN

Murdoch boos op Google

Mediamagnaat Rupert Murdoch, eigenaar van een groot aantal kranten, vindt dat diensten als Google Nieuws verboden moeten worden. De nieuwsdienst van Google aggregeert links naar nieuwsberichten elders op het internet en biedt deze aan via haar eigen site en zoekdienst.

 

Of Google Nieuws in Nederland de grenzen van de wet overtreedt, zal afhangen van de toepassing van het databankenrecht. Er zijn goede argumenten aan te voeren dat het overnemen van koppen en een aantal woorden uit krantenartikelen niet geoorloofd is. In de zogenoemde Gaspedaal-zaak oordeelde de rechtbank Den Haag dat de zoekmachine Gaspedaal inbreuk maakte op het databankenrecht van Wegener die de autosite AutoTrack.nl exploiteert. Het cumulatieve effect van de zoekopdrachten die via Gaspedaal werden verricht, betekende volgens de rechtbank dat een substantieel deel van de databank van Wegener aan het publiek ter beschikking werd gesteld.

 

Als de verzameling nieuwsberichten op de website van een krant kan worden gezien als een beschermde databank pleegt Google mogelijk inbreuk daarop. De kranten zullen moeten aantonen dat zij substantieel hebben geĆÆnvesteerd in de verkrijging, controle of presentatie van de nieuwsberichten op hun sites.

 

Buiten Europa bestaat het databankenrecht niet of, laat ik voorzichtig zijn, nauwelijks. Als Murdoch in de VS of in Australiƫ besluit te procederen tegen Google zal zijn kans van slagen geringer zijn. Voorlopig spuwt Murdoch zijn gal voornamelijk via interviews.

 Om de video te bekijken dient u social media cookies te accepteren.
Klik hier om alle cookies te accepteren.BRON: Sky News


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

REACTIE (1)

KatharineBenson donderdag 14 juli 2011 13:48

Set your own life easier get the mortgage loans and everything you need.

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.