NL EN
 • Home»
 • Weblog »
 • Mogelijkheden in modelinbreukprocedures uitgelegd door HvJEU
 • GEPLAATST OP: 21 februari 2012
 • GEPLAATST DOOR: Marieke Neervoort
 • GEPLAATST IN:
 • GOOGLE+: Marieke Neervoort

Mogelijkheden in modelinbreukprocedures uitgelegd door HvJEU

Houders van een geregistreerd Gemeenschapsmodel kunnen in een inbreukprocedure optreden tegen iedere derde die een jonger inbreukmakend model op de markt brengt, ook als dat jongere model als Gemeenschapsmodel is geregistreerd. Dat heeft het Europese Hof van Justitie (HvJEU) op 16 februari 2012 beslist. Het feit dat het jongere model is geregistreerd, betekent immers nog niet dat het aan alle voorwaarden voor een geldig Gemeenschapsmodel voldoet, aangezien daar niet op wordt getoetst bij registratie.

Deze uitspraak, die geheel in de lijn der verwachting ligt, betekent dat houders van geregistreerde Gemeenschapsmodellen niet eerst een nietigheidsprocedure moeten voeren om een jonger inbreukmakend geregistreerd Gemeenschapsmodel nietig te laten verklaren, maar dat zij meteen in een inbreukprocedure een verbod op de verdere verhandeling van het inbreukmakende model kunnen vorderen. Overigens betekent een dergelijk verbod niet dat het inbreukmakende model dan ook nietig is. Daarvoor is nog steeds een aparte nietigheidsprocedure nodig, maar die kan ook na de inbreukprocedure worden opgestart, of desgewenst niet worden gevoerd.

De vereisten om een verbod in een inbreukprocedure te kunnen vorderen blijven ongewijzigd: het oudere model moet nieuw zijn en een eigen karakter hebben; het inbreukmakende model moet van na het depot van het oudere model dateren en bij de geïnformeerde gebruiker eenzelfde algemene indruk wekken als het oudere model.PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

 1. NAAM
 2. E-MAILADRES
 3. BERICHT
 4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
 5.