NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Milica Antic bij Radio 1 over platleggen netwerk in Egypte

Milica Antic bij Radio 1 over platleggen netwerk in Egypte

Het telefoon- en internetverkeer schijnt in Egypte weer langzaam op gang te komen. Gelukkig maar, want het platleggen van het hele communicatienetwerk is een wel heel ernstige vorm van censuur.

NCRV belde mij twee dagen geleden naar aanleiding van deze draconische maatregel van Mubarak in een – ijdele – poging de opstand te onderdrukken. Of zoiets ook in Nederland zou kunnen. Ik riep meteen ‘nee, ondenkbaar!’. Maar in de voorbereiding op de live radio-uitzending vanmiddag werd ik toch wat minder stellig.

Artikel 14 van de Telecommunicatiewet biedt de mogelijkheid aan de Minister van Economische Zaken om, in geval van “buitengewone omstandigheden” die dit noodzakelijk maken, op voordracht van de Minister-President, aanbieders van openbare telecommunicatienetwerken, openbare telecommunicatiediensten, huurlijnen en gebruikers van de frequentieruimte aanwijzingen te geven met betrekking tot, onder meer, de instandhouding en exploitatie van het netwerk. Met andere woorden, onder buitengewone omstandigheden kan de minister bevel geven om het hele telefoon-, internet-, radio- en televisieverkeer plat te gooien. De providers moeten hieraan meewerken, en er bestaat geen beroepsmogelijkheid.

Het is nog nooit gebeurd, maar het kan dus wel in Nederland. Uit hetzelfde artikel 14 blijkt overigens dat het in internationale gevallen moet gaan om “bijzondere omstandigheden in verband met de internationale rechtsorde of met de internationale betrekkingen”. Denk dan aan ernstige internationale conflicten.

Vanwege een opstandje kan een dergelijke extreme maatregel dus niet genomen worden. En ik vind het eerlijk gezegd nog steeds heel onwaarschijnlijk dat zoiets ooit hier zal gebeuren. Maar aan de andere kant, Nederland is op het gebied van de persvrijheid en de vrijheid van meningsuiting bepaald niet het braafste jongetje van de klas. Wie denkt dat het opsluiten en afluisteren van journalisten praktijken zijn van totalitaire regimes en niet van het ‘beschaafde’ Westen, heeft het mis. Dat gebeurt gewoon in Nederland. En is er niet door onze Minister van Justitie een wetsvoorstel gemaakt dat de officier van justitie de mogelijkheid geeft om willekeurig elke website op zwart te zetten als hij dit nodig vindt ter voorkoming van strafbare feiten, nota bene zonder voorafgaande rechtelijke toets? Niet voor niets zijn wij al vaker flink op de vingers getikt door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Getuige het wetsvoorstel lijkt het niet zo brave jongetje alleen nog steeds niet echt te willen luisteren. Nee, wat dat betreft was mijn eerste reactie tegenover de redacteur van NCRV toch wat naïef.

BRON: foto: Amnesty International


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

REACTIES (2)

Hank vrijdag 4 februari 2011 15:04

Een belangrijk component van een toekomstige oorlog, is het vernietigen van alle communicatie mogelijkheden. Dit begon al toen in de Amerikaanse burgeroorlog de Zuidelijke legers de telegraaflijnen van de Noordelijken " doorknipten " . De opkomende grootmacht China liet onlangs zien dat ze in staat waren een oude communicatiesatelliet van de Russen te vernietigen. Telemetrisch een hoogstandje.
Misschien een beetje off topic maar waar ik naar toe wil is dat in bijzondere omstandigheden men altijd de "vijand" ( of die nu het eigen volk is, of een buitenlandse mogendheid) de mond zal snoeren.
Elk land en elk leger op deze aardbol bereidt zich voor om " de draden door te knippen" . Of dit nu juridisch geoorloofd is, of niet. En wat beangstigend is, is wel de afhankelijkheid van Internet. Als je voor langere tijd in staat bent het internet plat te leggen, heb je misschien de oorlog al gewonnen. Vergeet Joint strike fighters, tanks en oorlogsboten. Gewoon fysiek de draden doorknippen. Daar moeten we ons tegen gaan verdedigen.

Paul de Vrieze vrijdag 4 februari 2011 22:50

Veel interessanter dan de juridische mogelijkheid is de economische. Volgens de berichten kostte het afsluiten 13 mln euro per dag. Dat lijkt weinig, maar is op jaarbasis 4 mld euro. En dat is voor Egypte. Voor een meer high-tech economie als nederland zal dat vele malen hoger uitvallen. Dus ja, het kan, maar het is een hele goede manier om je economie om zeep te helpen (Robert Mugabe kan er wellicht nog wat van leren).

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.