NL EN

Microsoft lekt in de cloud

De adresboeken van klanten van Microsoft’s clouddienst BPOS zijn korte tijd toegangkelijk geweest voor anderen. Daardoor zijn bedrijfsgegevens van afnemers ongeoorloofd gedownload en terecht gekomen bij bijvoorbeeld concurrenten en spammers. Microsoft heeft bevestigd dat het lek is veroorzaakt door een configuratiefout.

 

Microsoft BPOS (of voluit  Microsoft Business Productivity Online Standard Suite) is een reeks oplossingen voor berichtenverkeer en samenwerking die in de cloud wordt gehost door Microsoft. Het betreft een tegenhanger van Google Apps, de clouddienst van Google.

 

BPOS bestaat onder meer uit Exchange Online,  waarvan het Offline Address Book een onderdeel is.  Dit adresboek is lokaal beschikbaar op de pc van de afnemer, maar wordt tevens gesynchroniseerd met een server in een datacenter van Microsoft.

 

Het lek bestond wereldwijd, in datacenters van Microsoft in zowel Amerika, Europa als Azië. Microsoft heeft in een e-mail aan haar klanten laten weten dat:

 

“U hoeft geen actie te ondernemen. Maar omdat we onze verantwoordelijkheid om data van klanten te beschermen serieus nemen, willen we u informeren over deze kwestie,”

 

Ik kan begrijpen dat Microsoft liever niet heeft dat afnemers actie ondernemen. Maar juridische stappen liggen anders behoorlijk voor de hand. Microsoft is namelijk inderaad verantwoordelijk voor de verwerking en bescherming van de data van haar klanten. En die verantwoordelijkheid had ze best wat serieuzer mogen (lees: moeten) nemen.

 

Cloud leveranciers zijn immers zelfstandig verantwoordelijk voor de te nemen adequate beveiligingsmaatregelen, op grond van de Wet bescherming persoonsgegevens. De betrokken afnemers kunnen Microsoft terzake rechtstreeks aansprakelijk stellen.

 

Lees hier het bericht.PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.