NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Merkbescherming voor Lego-blokje in EU, definitief voorbij

Merkbescherming voor Lego-blokje in EU, definitief voorbij

Het Hof van Justitie heeft in haar arrest van vandaag (in hoger beroep) bevestigd dat het bekende Lego blokje geen vormmerk kan zijn en dus geen bescherming geniet.

Het Hof laat daarmee de eerdere uitspraak van Gerecht van eerste aanleg van de Europese Gemeenschappen van 12 november 2008 in stand.


In 1986 wenste Lego haar blokje als Europees vormmerk te deponeren, mede omdat de octrooien van het Lego blokje inmiddels waren verlopen.

Het Europese merkenbureau (OHIM) heeft dat indertijd toegestaan, nĂ¡dat Lego in haar ogen had aangetoond dat het Lego blokje in de Europese Unie onderscheidend vermogen had verkregen. Daarmee was niet meer aan de orde dat het blokje uitsluitend bestond uit de vorm van de waar die noodzakelijk is om een technische uitkomst te verkrijgen, hetgeen een wettelijke grond is om een vorm geen merkbescherming te verlenen. 

Mega Brands, concurrent van Lego, was het daar niet mee eens en verzocht het OHIM om het Lego-vormmerk alsnog nietig te verklaren op basis van deze weigeringsgrond, hetgeen in 2004 gebeurde.

Lego ging daarvan in beroep, maar ook in beroep bleef deze nietigheidsbeslissing in stand. Ook het nadien ingestelde beroep bij het Gerecht van eerste aanleg, mocht Lego niet baten. Ook haar laatste mogelijkheid om het Lego blokje als vormmerk te beschermen is vandaag in Europa in rook opgegaan.

Lees hier het arrest van vandaag.

 

BRON: Eur-lex


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

REACTIE (1)

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.