NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Menno Weij op Perscongres: "To Tweet or not to Tweet"

Menno Weij op Perscongres: "To Tweet or not to Tweet"

Vandaag waren Menno Weij en ik aanwezig op het Praktijkcongres Succesvol Persbeleid 2010. Thema van de dag was “Reputatie, Pers en Social Media”. Onder leiding van dagvoorzitter Paul Witteman voerde Menno Weij een paneldiscussie met Bartho Boer (Hoofd bestuursvoorlichting Gemeente Amsterdam) en Lara Rense (Presentator NOS Radio 1 Journaal). Onderwerp van discussie was de vraag “To Tweet or not to Tweet?”. Oftewel: moet een bedrijf gebruik maken van Twitter en welke (juridische) risico’s bestaan daarbij?

 

 

 

Enige echte tweep van het gezelschap, Lara Rense, gaf te kennen dat veel bedrijven nog altijd “Twitterkramp” vertonen: zij kijken vaak nog angstvallig tegen het fenomeen Twitter aan. Bartho Boer – geen actieve twitteraar – stelde dat gebruik van Twitter vooral spontaan moet zijn, zonder al te veel richtlijnen en gedragscodes.

 

Dat gebruik van Twitter in de praktijk ook tot problemen kan leiden, heeft Menno Weij aangetoond, door middel van enkele praktijkvoorbeelden (denk aan #carglasszuigt, Bert Brussen, en het Pannenkoekenkasteel (Voorzieningenrechter Rechtbank Groningen 21 mei 2010, LJN: BM6682, zaaknr/rolnr: 117713/KG ZA 10-154)).

 

Met het adagium “de wet geldt ook op Twitter” heeft Menno aangetoond dat men ook voor tweets aansprakelijk kan worden gehouden voor bijvoorbeeld inbreuk op auteurs-, merk- en/of handelsnaamrecht, als ook voor onrechtmatige uitlatingen. Ook verdienen grondrechten als vrijheid van meningsuiting en privacy aandacht op Twitter. Omdat tweets overal op het internet worden opgeslagen en gepubliceerd, is het lastiger om controle te houden op inmiddels verstuurd tweets (denk aan de website www.politwoops.nl, een website die door politici verwijderde tweets bijhoudt). Kortom, moraal van het verhaal: Indien je tweet, tweet bewust.

 

Kritiekpuntje vanuit het #perscongres twitter-publiek:

 

Daarbij moet worden opgemerkt dat Menno wel zijn weblogberichten via de @SOLV_Advocaten Twitter-account tweet. Net als iedere SOLV Advocaat overigens...PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.