NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • McAlpine start grootste Twitterzaak ooit

McAlpine start grootste Twitterzaak ooit

Duizenden Twitteraars kunnen een brief verwachten van de advocaat van Alistair McAlpine. De Britse Lord werd in het BBC-programma Newsnight ten onrechte beschuldigd van seksueel misbruik van minderjarigen. De BBC heeft al een bedrag betaald van € 225.000 ter compensatie van de schade die de staatsomroep heeft toegebracht aan de eer en goede naam van de voormalige politicus.

 

In de bewuste uitzending werd McAlpine niet met naam en toenaam genoemd, maar het was al snel duidelijk wie de “bekende politicus” was die in Newsnight werd besproken. Twitter ontplofte en de naam van McAlpine werd al snel trending topic.

 

In totaal heeft de advocaat van McAlpine zo’n tienduizend Twitteraars in het vizier. Negenduizend van hen zouden slechts een retweet hebben verstuurd, de andere duizend hebben zelfstandig een tweet geschreven met daarin een verwijzing naar de voormalige Britse politicus.

 

Hoeveel zorgen moeten deze tweeps zich nu maken?

 

Ook op Twitter geldt de vrijheid van meningsuiting onverkort. Die kan echter begrensd worden door de rechten van anderen, bijvoorbeeld ter bescherming van de eer en goede naam. Of een Twitteraar daadwerkelijk schade zal moeten vergoeden aan de Britse Lord, zal afhangen van verschillende factoren.

 

Wat van belang is, is dat het om een ernstige beschuldiging gaat. Seksueel misbruik van minderjarige kinderen is niet alleen een strafbaar feit, het is ook een vergrijp waarmee iemands reputatie volledig te gronde kan worden gericht. Wie een tweet de wereld instuurt, zal rekening moeten houden met het schadelijke effect van zijn 140 tekens.

 

De vraag is verder in hoeverre de beschuldiging van pedofilie en seksueel misbruik een basis had in de feiten ten tijde van het versturen van de tweets. Doorgaans mag wel vertrouwd worden op de juistheid van de berichtgeving van de BBC in een gerenommeerd actualiteitenprogramma. Men kan zich daar echter niet helemaal achter verschuilen. Er bestaat een zelfstandige onderzoeksplicht, ook voor tweeps.

 

Wie de tweets verstuurt kan ook een rol spelen. Een journalist van The Guardian noemde McAlpine bijvoorbeeld verschillende keren in zijn berichten en zei dat “de meest vreemde dingen” over hem op internet gevonden konden worden. Van een journalist mag wel verdergaand onderzoek worden verwacht dan van een willekeurige Twitteraar. 

 

Ook de vrouw van de voorzitter van het Engelse Parlement moet zich zorgen maken. Deze Sally Bercow vond het ook verdacht dat zoveel mensen McAlpine noemden in hun tweets en liet dat haar ruim 50.000 volgers weten.

 

Verder zal een rol spelen hoeveel volgers iemand heeft. Wanneer je tweet naar een grote hoeveelheid personen wordt verstuurd, zal je extra voorzichtig moeten zijn. McAlpine heeft via zijn advocaat laten weten vooral achter de "grote jongens" aan te gaan.

 

Het zal niet de eerste keer zijn dat een Engelse rechter schadevergoeding toekent voor het besmeuren van andermans naam via Twitter. Eerder werd een cricket official veroordeeld tot betaling van € 112.000 aan speler Chris Cairns. Hij had Cairns ervan beschuldigd opzettelijk te verliezen en zo aan “game-fixing” te doen.

 

McAlpine roept degenen die zijn naam hebben genoemd op zich te melden en een schikking te treffen. Hij zegt dat de opbrengsten naar een goed doel gaan. BBC's Children in Need. Een pikante keuze.

 

Lees hier meer over de McAlpine-zaak. Ik was ook in de uitzending van BNR Juridische Zaken om over het onderwerp te praten. Luister vanaf 5.24. 

 

 

BRON: The Guardian


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.