NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Maximale straf voor Facebookmoord

Maximale straf voor Facebookmoord

De zogenaamde “Facebookmoord” stond de afgelopen weken volop in de belangstelling. Een tienerruzie tussen twee vriendinnen op Facebook werd de 15-jarige Winsie Hau uiteindelijk fataal. Winsie zou roddels over haar vriendin Polly hebben verspreid via het sociale netwerk. Om die reden werd zij – op verzoek van Polly (16 jaar) en haar vriendje Wesley (17 jaar) – neergestoken door de 15-jarige Jinhua K.

In de media is veel gespeculeerd over deze “Facebookmoord”, zowel nationaal als internationaal. Daarbij wordt de vraag gesteld welke (doorslaggevende) rol sociale media heeft gespeeld in de tienermoord. Moeten ouders het gebruik van sociale media door hun kinderen wellicht beter in de gaten houden? Of zijn tienerruzies van alle tijden en speelt Facebook daarbij geen grotere rol dan vroeger briefjes of de telefoon?

De 15-jarige Joshua en zijn eveneens minderjarige opdrachtgever Wesley werden – anders dan gebruikelijk is voor strafzaken tegen minderjarigen – in het openbaar berecht. Alleen Polly werd achter gesloten deuren verhoord, omdat haar persoonlijke ontwikkeling volgens specialisten nog (te) ernstig geschaad zou kunnen worden door openbaarheid.

In de media is wel gesuggereerd dat de beslissing om de zaak grotendeels openbaar te behandelen kwam door het feit dat Facebook zo’n grote (en mogelijk invloedrijke) rol speelde in deze zaak, maar volgens de rechtbank Arnhem heeft de beslissing daar niks mee te maken. Die beslissing is ingegeven door de ernst van de zaak en de enorme impact die de dood van het meisje heeft gehad op de samenleving. Het is immers uitzonderlijk dat zulke jonge mensen worden verdacht van moord. Daarom woog het belang van de samenleving bij openbaarheid in dit geval zwaarder, aldus de rechtbank Arnhem. 

Vandaag deed de rechtbank Arnhem uitspraak in de zaak tegen de jongen die ervan verdacht wordt Winsie te hebben neergestoken. Hij werd – conform de eis van het Openbaar Ministerie – veroordeeld tot 1 jaar jeugdgevangenis en 3 jaar jeugd-tbs, waarvan 1 voorwaardelijk. Ook werd hij veroordeeld voor de poging tot doodslag op Winsie’s vader. Het is de maximale straf voor een kind van zijn leeftijd.

De strafzaken tegen Polly en Wesley werden door de rechtbank in Arnhem aangehouden tot dit najaar. In beide zaken moeten nog getuigen-deskundigen worden gehoord.

BRON: Rechtspraak.nl


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.