NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Massale opslag van metadata uit Nederland door NSA

Massale opslag van metadata uit Nederland door NSA

Zoals vorige week in onze blog al werd aangegeven werd in het Tweede Kamerdebat over de onthullingen van klokkenluider Edward Snowden  met betrekking tot de Amerikaanse geheime dienst NSA besproken dat er uit de Snowden-documenten nog onthullingen over Nederland zouden komen. Of daarmee de onthullingen van vandaag, gedaan door de Franse krant Le Monde, bedoeld werden is een andere vraag.

Het feit dat de NSA in een maand tijd een aantal van ongeveer 1,8 miljoen telefoontjes had onderschept in Nederland bleek eerder al uit een grafiek die het Duitse weekblad Der Spiegel publiceerde, maar toen ontbrak de context van deze cijfers. Deze context is gekomen met een publicatie  van de krant Le Monde in Frankrijk. Het onderscheppen bestond uit het opslaan van metadata van telefoontjes,  in elk geval het nummer waarnaar mensen bellen. Of ook de locatie wordt opgeslagen, is onduidelijk. In het kader van dit programma, Boundless Informant, is volgens Tweakers.net geen data afgetapt in Nederland. Hoe de NSA aan deze gegevens komt, is volgens hen niet duidelijk.

De spionage in Nederland is veel minder omvangrijk  dan in Frankrijk, waar in dezelfde periode gegevens van 70 miljoen telefoontjes werden onderschept. De Franse krant Le Monde merkt op dat de NSA België onder dezelfde groep van 'third party SIGADs' schaart als Frankrijk, maar of ook daar gegeven worden onderschept, is onduidelijk.

Le Monde publiceerde ook cijfers over de grootte van het NSA-programma: in een maand begin dit jaar sloeg de NSA de metagegevens van bijna 125 miljard telefoontjes op, terwijl er gegevens van 97 miljard internetsessies werden geregistreerd. Parijs heeft inmiddels de Amerikaanse ambassadeur op het matje geroepen om tekst en uitleg te geven over deze kwestie.

Als het gaat om grootschalige surveillance, zoals hier het geval is, wordt vaak als argument gebruikt dat het alleen metadata betreft en dat de inhoud van berichten en gesprekken niet wordt opgeslagen. "Nobody is listening to you telephone calls ", zei president Barack Obama nog afgelopen zomer. Toch zijn ook metagegevens zeer persoonlijk.

Metadata  is data die de karakteristieke eigenschappen van bepaalde gegevens beschrijven. Het is kort gezegd data over data. De metadata bij een bepaald document kunnen bijvoorbeeld zijn: de auteur, het aantal pagina's en de taal waarin de gegevens zijn opgesteld. Of in dit geval jouw telefoonnummer, telefoonnummers van gesprekspartners, locatiegegevens, gespreksduur, unieke identificatiecodes en het tijdstip van het gesprek.

Metadata is dus herleidbaar naar een individueel persoon en valt onder de gegevensbescherming van de Wet bescherming persoonsgegevens. Hoewel overheidsfunctionarissen vaak zeggen dat het verzamelen van metagegevens geen grote impact zou hebben op de privacy, is het tegendeel waar. Metadata biedt genoeg context om sommige persoonlijke  details van een individu te kennen. Bovendien wordt geen enkele garantie gegeven dat deze gegevens niet met andere, eenvoudig te verkrijgen data wordt gekoppeld. De NSA biedt deze garantie niet en ons kabinet al helemaal niet, zo blijkt uit de reacties uit de Tweede kamer:

D66-Kamerlid Gerard Schouw heeft een spoedprocedure gestart om zo snel mogelijk opheldering te krijgen van minister Plasterk over het afluisteren in Nederland. Hij wil voor volgende week maandag 12:00 uur een reactie van het kabinet. 

'Ik wil zo snel mogelijk weten of deze berichten kloppen en of de minister hiervan op de hoogte was. Vorige week wilde minister Plasterk niet uitsluiten dat er soms door buitenlandse inlichtingendiensten Nederlanders in de gaten worden houden', aldus Schouw. 'Vandaag blijkt dat het om 1,8 miljoen gesprekken in één maand gaat. Ik heb sterk de indruk dat de Nederlandse regering ook niet weet wat er speelt, dat is kwalijk.'

SP-Kamerlid Ronald van Raak vind dat Snowden in staat moet worden gesteld om tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer zijn zegje te doen over de afluisterpraktijken. 'De kamer moet alle mogelijke middelen aangrijpen om zichzelf te informeren.' Daarbij moet volgens Van Raak wel worden gegarandeerd dat Snowden niet zal worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Snowden bevindt zich momenteel in Rusland. Daar heeft hij tijdelijk politiek asiel gekregen.

Auteur: Sarah Tobée

BRON: tweakers.net, volkskrant.nl


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.