NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Mars mag bonusprogramma tijdelijk niet uitbreiden

Mars mag bonusprogramma tijdelijk niet uitbreiden

Mars (o.a. Mars, Snickers, M&Ms, Balisto, Twix, Bounty, Milky Way, Dove, Freedent kauwgum) heeft sinds eind 2010 een bonusprogramma voor onafhankelijke tankstations. Om te kunnen deelnemen, moet men bijvoorbeeld toonbankdisplay voor kauwgom en een meubel met alleen maar het Mars assortiment permanent hebben staan in het tankstation.

Nestlé (o.a. KitKat, Lion, Nuts, Rolo, Smarties, After Eight, Bros) vond dat Mars haar machtspositie misbruikte om de Nestlé-producten bij de pompstations uit de markt te drukken.

Nestlé toonde aan dat haar producten in de deelnemende pompstations in de onderste schappen terecht kwamen en slechts beperkt aanwezig waren.
Mars stelde dat Nestlé een eigen bonusprogramma zou kunnen invoeren, maar Nestlé meende dat zij dat niet kon vanwege haar (minder goede) marktpositie.

Mars beweerde geen machtspositie (slechts 21,5%) te hebben op de relevante markt voor chocoladeproducten bestaande uit at-home en out-of-home kanalen. De rechter oordeelde echter dat niet uitgesloten kan worden dat er wel sprake is van een aparte markt voor tankstations (out-of-home) en dat Mars daarin een machtspositie heeft. De rechter vond het voorstelbaar dat Mars met haar programma Nestlé uit die markt kon drukken.

Nestlé verzocht dat Mars haar bonusprogramma moest staken. De rechter ging niet geheel mee in dat verzoek. Het bonusprogramma voor de huidige deelnemende tankstations mag Mars wel voortzetten. Maar Mars werd wel voorlopig bevolen om haar bonusprogramma niet verder uit te breiden, onder de voorwaarde dat Nestlé de door haar aangespannen bodemprocedure jegens Mars voortvarend doorzet, waarin een definitief zal worden geoordeeld over de vraag of Mars met haar bonusprogramma misbruikt maakt van haar (eventuele) machtspositie. 

Lees hier het vonnis.

BRON: rechtspraak.nl


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.