NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Mag De Wereld Draait Door beelden van Boer Zoekt Vrouw blijven uitzenden?

Mag De Wereld Draait Door beelden van Boer Zoekt Vrouw blijven uitzenden?

Op maandag wordt in de VARA-talkshow De Wereld Draait Door traditiegetrouw de nieuwste aflevering van KRO-kijkcijferhit Boer Zoekt Vrouw besproken. Normaal gesproken gebeurde dit altijd aan de hand van fragmenten van het programma. Afgelopen maanden waren er echter geen beelden van de uitzending meer te zien in de talkshow maar werd de aflevering met gebruik van poppetjes nagespeeld door Sanne Wallis de Vries. Matthijs van Nieuwkerk lichtte toe dat de KRO had besloten dat er geen beelden van Boer Zoekt Vrouw meer gebruikt mochten worden in de uitzending. Dit omdat in de uitzending van de week daarvoor ‘niet iedere boer, boerin, vrouw en man even hartelijk en enthousiast werden belicht’.

In een reactie geeft de KRO aan dat meerdere programma’s toestemming hadden gevraagd om de beelden van vorige week te gebruiken, waaronder RTL Boulevard, Shownieuws en dus De Wereld Draait Door. De KRO heeft die toestemming niet gegeven waarna De Wereld Draait Door de beelden toch heeft gebruikt. De KRO vindt dat de kandidaten van Boer Zoekt Vrouw beschermd moeten worden tegen negatief commentaar en dat het niet kies is om mee te werken aan programma’s die fragmenten uit de zorgvuldig opgebouwde context halen. Vandaar dus nu het verbod om de beelden uit Boer Zoekt Vrouw te gebruiken. Aan het einde van de uitzending van afgelopen maandag werden in Lucky TV toch beelden van Boer Zoekt Vrouw getoond. Volgens de woordvoerder van de KRO ging dit om satire en ‘daar gelden andere regels voor (…), dat is een andere juridische term’.

De NRC zette al vraagtekens bij de juridische juistheid van de mededelingen van de KRO. Ook De Wereld Draait Door zelf vraagt zich in een verklaring af of de KRO het gebruik van de beelden wel mag verbieden: “Nu de toon van de gasten iets scherper is dan vorige seizoenen, toen er aan tafel vooral bewondering was, verbiedt de KRO ons verder beeld te gebruiken. Of ze daar wettelijk het recht toe heeft bij een zo spraakmakend programma als ‘Boer Zoekt Vrouw’, is zeer de vraag. Maar zover willen wij nu niet gaan, wij hebben gisteren gekozen voor een gesprek zonder fragmenten van ‘Boer Zoekt Vrouw’.”

In de verklaring wordt terecht opgemerkt dat het zeer de vraag is of de KRO het recht heeft om het gebruik van de beelden te verbieden. Uit de auteurswet blijkt namelijk dat het citeren uit een werk in een aankondiging, beoordeling, polemiek of wetenschappelijke verhandeling of voor een uiting met een vergelijkbaar doel toegestaan is (artikel 15a). Het werk moet dan wel al openbaar zijn gemaakt en de bron moet bij het citaat worden vermeld. Wat er geciteerd mag worden moet verder in overeenstemming zijn met hetgeen naar de regels van het maatschappelijk verkeer redelijkerwijs geoorloofd is en het aantal en de omvang van de geciteerde gedeelten moet door het te bereiken doel zijn gerechtvaardigd.

Aangezien de beelden uit de uitzending van de dag ervoor komen zijn deze openbaar gemaakt. Bovendien wordt duidelijk gemaakt dat de beelden uit het programma Boer Zoekt Vrouw komen, door dat boven in het scherm te melden. De fragmenten die worden getoond zijn relevant en functioneel, ze worden vervolgens besproken en beoordeeld door de gasten die bij De Wereld Draait Door aan tafel zitten. Er is in elk geval geen sprake van exploitatie van het werk zelf.

Hoogstwaarschijnlijk zal De Wereld Draait Door de beelden dus gewoon kunnen blijven gebruiken. Niet alleen voor satire, zoals de KRO onterecht stelt, maar ook als deze in de uitzending besproken worden, of dat nou op een positieve manier is of niet.

Auteur: Marijn Kingma

Om de video te bekijken dient u social media cookies te accepteren.
Klik hier om alle cookies te accepteren.

PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.