NL EN
 • Home»
 • Weblog »
 • Langere beschermingstermijn voor muzikanten en platenmaatschappijen

Langere beschermingstermijn voor muzikanten en platenmaatschappijen

Vorige week is het wetsvoorstel “beschermingstermijn van het auteursrecht en bepaalde naburige rechten” aangenomen. Hierdoor wordt onder andere de beschermingstermijn voor uitvoerend kunstenaars en platenproducenten  en -maatschappijen verlengd van 50 naar 70 jaar. Enkele bepalingen in de Auteurswet en de Wet op de naburige rechten zullen hierdoor worden aangepast.

Op 8 oktober 2013 is het wetsvoorstel aanvaard. Het voorstel strekt tot implementatie van de richtlijn “2011/77/EU van het Europees Parlement en de Europese Raad van 27 september 2011 tot wijziging van de Richtlijn 2006/116/EG betreffende de beschermingstermijn van het auteursrecht en bepaalde naburige rechten.” Eerder dit jaar is er op de SOLV Webblog al over de implementatie van de richtlijn geblogd. De richtlijn moet per 1 november 2013 zijn geïmplementeerd in de Nederlandse wet. Zowel in de Tweede Kamer als in de Eerste Kamer is het wetsvoorstel zonder stemming aangenomen.

De naam van het wetsvoorstel verklapt eigenlijk al waar de belangrijkste wijziging op ziet: een aanpassing van de beschermingstermijn. Hieronder een overzicht van de veranderingen die met het aannemen van het wetsvoorstel zullen worden doorgevoerd in de Auteurswet en de Wet op de naburige rechten:

 • De beschermingstermijn van bepaalde auteursrechten en bepaalde naburige rechten wordt verlengd van 50 naar 70 jaar. Uitvoerend kunstenaars van muziekwerken en de platenproducent of- maatschappij kunnen hierdoor langer een vergoeding voor door hen gemaakte werk(en) krijgen;
 • Er komt er een fonds waarop minder bekende (sessie-)muzikanten, die voor een eenmalig bedrag afstand van hun rechten hebben gedaan, een beroep kunnen doen in de verlengde termijn tussen 50 - 70 jaar;
 • De uitvoerend kunstenaar kan de uitvoeringsrechten van een werk terug krijgen als zijn platenproducent of- maatschappij onvoldoende exemplaren van de muziekopname voor het publiek of de verkoop toegankelijk wil maken.

Zie hier voor het uitgebreide dossier.

Auteur: Yentl van den Winkel

BRON: ie-forum.nl


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

 1. NAAM
 2. E-MAILADRES
 3. BERICHT
 4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
 5.