NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Kuifje in Irak: toegestane parodie?

Kuifje in Irak: toegestane parodie?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op Twitter stuitte ik op bovenstaande tweet. De abeelding speelt in op de actualiteit en laat zien wat er onder het regime van ISIS met journalisten kan gebeuren. Ik kan me voorstellen dat de erven van Hergé hier niet blij mee zijn. Kunnen zij wat tegen deze afbeelding doen, of gaat het hier om een toegestane parodie?

In een andere stripzaak (over Suske en Wiske – De Wilde Weldoener) heeft Europese Hof van Justitie het parodie begrip uitgelegd. Volgens het Hof is er sprake van een parodie wanneer een bestaand werk met ‘duidelijke verschillen’ wordt nagebootst en aan humor wordt gedaan of de spot wordt gedreven. De parodie hoeft niet per se het oorspronkelijke werk zelf te bespotten: de parodie op het oorspronkelijke werk kan ook worden gebruikt om iets anders belachelijk te maken.

Daarnaast moet een rechtvaardig evenwicht tussen de belangen van de auteursrechthebbende en de vrije meningsuiting in acht worden genomen. Dit betekent dat als een parodie wordt geassocieerd met een discriminerende boodschap, de auteursrechthebbende er belang bij heeft dat het beschermde werk niet met een dergelijke boodschap wordt geassocieerd.

Het is duidelijk dat de Kuifje parodie ISIS – en niet Hergé of Kuifje – op de hak neemt. De tweet kan weliswaar kwetsen, choqueren of verontrusten, maar is niet discriminerend. Naar mijn mening is de afbeelding dan ook een toegestane parodie, en hebben de erven van Hergé er geen rechtmatig belang bij dat Kuifje niet in verband met de ISIS praktijken wordt gebracht.PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

REACTIE (1)

mr. R. Hak maandag 23 februari 2015 18:28

Geachte,

Men zou uw stuk nu zo kunnen lezen dat de tekst van de tweet ónder de Kuifje-afbeelding relevant is bij de beoordelen van de rechtmatigheid van de afbeelding.

Ik neem aan dat u dat niet zo bedoeld heeft.

Hoogachtend,
mr. R. Hak

(hierbij de afbeelding los: http://lelombrik.net/68491)

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.