020 530 0160

Kuifje in Irak: toegestane parodie?

Gepubliceerd op 17 februari 2015 categorieën 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op Twitter stuitte ik op bovenstaande tweet. De abeelding speelt in op de actualiteit en laat zien wat er onder het regime van ISIS met journalisten kan gebeuren. Ik kan me voorstellen dat de erven van Hergé hier niet blij mee zijn. Kunnen zij wat tegen deze afbeelding doen, of gaat het hier om een toegestane parodie?

In een andere stripzaak (over Suske en Wiske – De Wilde Weldoener) heeft Europese Hof van Justitie het parodie begrip uitgelegd. Volgens het Hof is er sprake van een parodie wanneer een bestaand werk met ‘duidelijke verschillen’ wordt nagebootst en aan humor wordt gedaan of de spot wordt gedreven. De parodie hoeft niet per se het oorspronkelijke werk zelf te bespotten: de parodie op het oorspronkelijke werk kan ook worden gebruikt om iets anders belachelijk te maken.

Daarnaast moet een rechtvaardig evenwicht tussen de belangen van de auteursrechthebbende en de vrije meningsuiting in acht worden genomen. Dit betekent dat als een parodie wordt geassocieerd met een discriminerende boodschap, de auteursrechthebbende er belang bij heeft dat het beschermde werk niet met een dergelijke boodschap wordt geassocieerd.

Het is duidelijk dat de Kuifje parodie ISIS – en niet Hergé of Kuifje – op de hak neemt. De tweet kan weliswaar kwetsen, choqueren of verontrusten, maar is niet discriminerend. Naar mijn mening is de afbeelding dan ook een toegestane parodie, en hebben de erven van Hergé er geen rechtmatig belang bij dat Kuifje niet in verband met de ISIS praktijken wordt gebracht.

Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Harmke

publicaties

Gerelateerde artikelen