NL EN
 • Home»
 • Weblog »
 • Kuhn op GUADEC over de verbeteringen van de GPLv3 t.a.v. de GPLv2
 • GEPLAATST OP: 28 juli 2010
 • GEPLAATST DOOR: Wouter Dammers
 • GEPLAATST IN:
 • GOOGLE+: Wouter Dammers

Kuhn op GUADEC over de verbeteringen van de GPLv3 t.a.v. de GPLv2

Vandaag ben ik naar de GUADEC conferentie in Den Haag geweest. GUADEC, dat staat voor “Gnome Users’ And Developers’ European Conference” is een conferentie voor onder meer gebruikers, ontwikkelaars en bedrijven die iets te maken hebben met Gnome. Gnome is een veelgebruikt open source “computer interface environment” voor GNU/Linux of UNIX computers. Op de conferentie werd gesproken over de ontwikkelingen op dit gebied.

 

Een van de lezingen ging over het gebruik van open source licenties. Guru Bradley Kuhn (lees hier zijn blog en hier zijn microblog) sprak over de verschillen tussen de GNU GPLv3 licentie en de GNU GPLv2 licentie. Kuhn, één van de schrijvers van de GPLv3, de opvolger van de GPLv2, stelde een aantal nadelen van de GPLv2 aan de kaak, en vertelde waarom ontwikkelaars van software – indien mogelijk – moeten opschakelen naar de GPLv3.

 

Kuhn stelde dat de GPLv2 (i) geen bepalingen bevat over internet distributie, (ii) naïef is over (software-)octrooien, (ii)is gefocust op Amerikaans recht, (iii) definitief inbreukmakende software “besmet”, (iv) geen duidelijke mogelijkheid geeft om uitzonderingen op de GPLv2 te maken, (v) grotendeels het gebruik van embedded software negeert en tenslotte (vi) geen bepalingen bevat voor gebruik van webbased applicaties.

 

Licenties zijn net als software-code: bepalingen kunnen fouten bevatten, of bepalingen kunnen missen. Updates en upgrades van licenties zijn daarom ook een noodzakelijk kwaad. De GPLv3 zorgt er volgens Kuhn voor dat de bovengenoemde problemen zoveel mogelijk worden  opgelost. De GPLv3 (i) gaat expliciet in op het gebruik van octrooien, (ii) is in overeenstemming met andere rechtsstelsels, (iii) geeft nog de mogelijkheid om van het (ongewenste)“virale effect” van de GPLv3 te komen, (iv) biedt een raamwerk voor uitzonderingen, (v) gaat in op embedded software én daarnaast is er een aparte licentie in het leven geroepen voor webbased applicaties (namelijk de AGPLv3).

 

Kortom, een interessante lezing op een interessante conferentie.

 

Lees hier een eerder bericht van mij met betrekking tot de GUADEC.

 

 PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

 1. NAAM
 2. E-MAILADRES
 3. BERICHT
 4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
 5.