NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • KSA legt boete op van 80.000 euro voor huizenloterij

KSA legt boete op van 80.000 euro voor huizenloterij

Twee organisatoren van een loterij waarmee een huis in Zuid Afrika kon worden gewonnen hebben bij besluit van 14 augustus 2014 een boete gekregen van 80.000 euro. In de periode van december 2013 tot mei 2014 werd via verschillende websites, waaronder www.winyourdroomvilla.nl een loterij gehouden met als hoofdprijs de villa “Mountain View” in Zuid Afrika. Via een Nederlandstalige website, maak ook via Facebook en Twitter account met de naam "winjouwdroomvilla" was er aandacht voor de loterij. Een van de organisatoren was in februari 2014 op Radio 1 te horen.

 

Aanschrijving

Kennelijk heeft de kansspelautoriteit (“KSA”) de organisatoren drie maal aangeschreven om de overtreding van de Wet op de kansspelen (“Wok”) te staken, door een vergunning aan te vragen of de gerichtheid op Nederland te staken door onder meer niet meer via een Nederlands IP-adres beschikbaar te zijn en/of geen Nederlandse klanten meer te accepteren. Ook het gebruik van de betaalmethode iDeal en de Nederlandse vlag diende te worden gestaakt. Hier is kennelijk niet of onvoldoende gehoor aan gegeven. 

 

Gericht op Nederland

De KSA concludeert dat de loterij op Nederland was gericht gezien het gebruik van de Nederlandse taal en ook de op Nederland gerichte marketing. Het betoog van de organisatoren dat de loterij werd georganiseerd vanuit Oostenrijk en daar ook kansspelbelasting werd afgedragen, deed volgens de KSA niet af aan de gerichtheid op Nederland.

 

In het besluit wordt niet expliciet verwezen naar de prioriteringscriteria die de KSA hanteert bij de handhaving van kansspelen op internet.

 

Boete 

De KSA overweegt dat gezien de ernst van de overtreding, de publicatie van het besluit in de zaak Huizenloterij met de aankondiging van sancties bij toekomstige overtredingen en het feit dat aan de aanschrijvingen onvoldoende gevolg is gegeven, een boete van 80.000 euro op zijn plaats is. Hierbij is vermeld dat de omzet van de loterij 800.000 euro bedroeg.

 

Tegen het boetebesluit bestaat bezwaar en daarna beroep open. De ervaring bij andere toezichthouders leert dat rechtbanken in beroep een boete regelmatig matigen.PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.