NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Kroes pleit voor meer macht bij de auteur

Kroes pleit voor meer macht bij de auteur

In een toespraak in het Franse Avignon laat Eurocommissaris Neelie Kroes weten dat intermediairs als Buma en Brein teveel macht hebben als het gaat om auteursrechten.

Diverse media kopten daarop met de stelling dat Kroes Buma en Sena zou willen afschaffen. Die conclusie valt mijns inziens echter niet uit de toespraak te trekken. Wel zou ze graag zien dat een deel van de macht weer bij de auteurs zelf komt te liggen in plaats van bij belangenorganisaties en uitgeverijen.

 

"Today our fragmented copyright system is ill-adapted to the real essence of art, which has no frontiers. Instead, that system has ended up giving a more prominent role to intermediaries than to artists. It irritates the public who often cannot access what artists want to offer and leaves a vacuum which is served by illegal content, depriving the artists of their well deserved remuneration."

Buma reageerde verbaasd op de uitspraken van Kroes. Volgens Buma ligt de macht helemaal niet bij belangenorganisaties en uitgeverijen, maar bij de grootschalige piraten zoals The Pirate Bay. Buma zegt te weinig handhavingsmogelijkheden te hebben om de illegale verspreiding van muziek tegen te gaan. Daardoor zouden juist de piraten de macht hebben om te bepalen wat er met de muziek van de auteurs gebeurt en niet de intermediairs.


Lees hier de hele toespraak van Neelie Kroes

Door: Anke Verhoeven

BRON: Boek9, Webwereld, Nu.nl


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.