NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Kritiek en actie tegen geheim IE verdrag

Kritiek en actie tegen geheim IE verdrag

Inmiddels is er meer bekend over Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA), het intellectuele eigendomsverdrag dat in het geheim wordt besproken tussen de EU, de VS, Canada, Japan, Zuid-Korea, Nieuw-Zeeland en Mexico. De bedoeling is het verdrag in januari a.s. in Mexico af te ronden. Hoewel het verdrag inmiddels onvermijdelijk is, vinden de burgerrechten organisaties Electronic Frontier Foundation (EFF) en het Europese EDRI dat het verdrag niet goed gefundeerd is. Er is ruimte tot actie, en die nemen zij dan ook.

 

EFF beschrijft in een essay wat de consequenties van ACTA op de rechten van burgers – specifiek internetgebruikers – zullen zijn. In een ander bericht beschrijft EFF de wijze waarop de Amerikaanse politiek omslachtig alsnog wegen heeft gevonden om dit verdrag mogelijk te maken.

 

EDRI heeft onlangs een bericht geplaatst genaamd “Mobilizing to Stop ACTA.” Bovendien beschrijft EDRI enkele nog niet bekende feiten over het verdrag, zoals een versterkte bevoegdheid van douanes om producten die beschermd zijn door een intellectueel eigendom en ‘in-transit’ zijn in beslag te nemen. Daarnaast bespreekt het verdrag nog enkele procesrechtelijk aspecten, zoals de berekening van schade, de omvang van strafrechtelijke maatregelen en regels met betrekking tot huiszoekingen. Het verdrag lijkt mondiale normen over het intellectuele eigendom te bepalen.

 

Een uitstekende bron van informatie over ACTA is de betreffende wiki van We Rebuild, een decentrale groep activisten.

 

BRON: eff.org en edir.org


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.