NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Kranten en omroepen worden het niet eens over programmagegevens

Kranten en omroepen worden het niet eens over programmagegevens

De publieke omroep (NPO) en de Nederlandse Dagbladpers zijn het niet eens geworden over het gebruik van programmagegevens in kranten.

Programmagegevens zijn beschermd door de zogenaamde geschriftenbescherming, een soort uitgeklede variant van auteursrecht. Teksten zijn op grond van geschriftenbescherming beschermd tegen klakkeloos overnemen, ook al spreekt er geen enkele creativiteit of originaliteit uit de tekst. Degene die zich beroept op geschriftenbescherming moet wel bewijzen dat de ander zijn tekst heeft overgenomen en dus niet uit een andere bron heeft geput. Dat is in de regel erg moeilijk.

De publieke omroep verdient veel geld met haar televisiegidsen, welke inkomsten ten goede komen aan de programmering. Daarom is in de Mediawet een omkering van de bewijslast met betrekking tot de herkomst van programmagegevens opgenomen. Art. 2.140  van die wet bepaalt dat het een inbreuk op het auteursrecht is om de programmagegevens van de omroepen openbaar te maken of te verveelvoudigen, tenzij wordt bewezen dat de gegevens niet direct of indirect zijn ontleend aan de omroepen. Dat betekent in feite dat iedereen die een televisiegids wil uitgeven, daarvoor toestemming nodig heeft van de omroepen.

Kranten krijgen de programmagegevens nu 3 dagen vooruit, maar willen dat uitbreiden tot een hele week, zodat ze zelf wekelijkse televisiegidsen kunnen uitgeven. De NPO vraagt daarvoor een vergoeding van 14 cent per exemplaar van de televisiegids. De publieke omroepen zouden namelijk veel inkomsten mislopen doordat minder mensen de televisiegidsen van de omroep aanschaffen. De Nederlandse Dagbladpers gaat niet akkoord met die vergoeding.

Lees hier het hele bericht

 

BRON: Adformatie


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.